Onderzoek naar vergeten oorlogsslachtoffers voetbal start in Drenthe

Voetbalfoto van Achilles 1894 uit 1940.
Voetbalfoto van Achilles 1894 uit 1940.
Foto: Drents Archief

Assen – In het Drents Archief is vrijdag een meerjarig onderzoek begonnen naar de duizenden slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in het Nederlandse voetbal. Het oorlogsmonument van de KNVB is hiervoor het uitgangspunt, met daarop 2212 namen van omgekomen voetballers. Dit onderzoek is een initiatief van sporthistoricus Jurryt van de Vooren, waarmee hij hoopt een compleet beeld te krijgen van deze oorlogsslachtoffers. De nationale aftrap is in de provincie Drenthe, in samenwerking met het Drents Archief. Deze instelling heeft al foto’s gevonden van één van deze oorlogsslachtoffers: Jo Stüvel van Achilles 1894 uit Assen.

Het oorlogsmonument van de KNVB is een eerbetoon aan die duizenden mensen, die tot aan hun dood een rol hebben gespeeld in de Nederlandse voetbalwereld. Het ging om jeugdspelers, veteranen, scheidsrechters, bestuurders – álle geledingen van het voetbal in oorlogstijd. Het is tegenwoordig ondergebracht op de KNVB Campus in Zeist. Al in 1949 werd het onthuld, toch weet bijna niemand van het bestaan ervan, of het nou gaat om de nabestaanden van de omgekomen voetballers of in de voetbalwereld zelf. En dan is er nog een probleem: het is onmogelijk om op het monument te achterhalen waar de slachtoffers vandaan komen. Alleen de achternamen en initialen staan vermeld, zónder de betreffende club en woonplaats. Een gemiddelde bezoeker weet daarom niet wie ‘Stüvel J’ was.

Zoeksysteem

Van de Vooren heeft die gegevens inmiddels aan elkaar gekoppeld, zodat iedereen nu online kan zoeken op naam, club of plaats. Zo wordt meteen duidelijk dat Jo Stüvel lid was van Achilles 1894 in Assen. Binnen een maand was dit zoeksysteem al honderdduizend keer bekeken. Via de reacties is daarna weer veel nieuwe informatie gevonden, direct afkomstig van nabestaanden en clubs. Dit zoeksysteem staat op voetbalmonument.nl.

Het tweede deel van het onderzoek, waarvan de aftrap in Drenthe is, bestaat uit het opsporen van achtergrondinformatie over deze voetballers. Er staan 39 namen van Drentse voetballers op het monument. Hoe zijn zij omgekomen? En vooral: wat is er nog over hen te vinden bij de nabestaanden en de clubs zelf? Bij deze zoektocht wordt de hulp ingeroepen van het publiek. Inmiddels blijkt dat er ook omgekomen voetballers niet zijn vermeld op het KNVB-monument. Er zijn inmiddels 22 nieuwe namen gevonden, waarvan alleen al in Meppel acht. Het vermoeden is dat er nog veel meer onbekende oorlogsslachtoffers in de provincie Drenthe zijn.

Meehelpen?

Op voetbalmonument.nl staan de namen van de Drentse voetballers en de club waar ze speelden.  Hier staan ook zoektips om meer informatie over ze te vinden. Tips, vragen en opmerkingen over de Drentse oorlogsslachtoffers in het voetbal kunnen gemaild worden naar [email protected]

Eind 2022 volgt de eindpresentatie als alle provincies zijn onderzocht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen