Bouw van ackerlodges in Ruinerwold is gestart

Deeerste ackerlodge staat.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Ruinerwold – Aan de Havelterweg buiten Ruinerwold, verscholen achter een lange rij bomen, is gisteren een begin gemaakt met de bouw van  zeven ackerlodges. Vandaag stond de basis van het eerste huisje al en zo wordt in snel tempo de hele rij opgevuld. ‘We werken met prefab, dus alle huisjes staan al klaar’, vertelt Roelof Dekker met een glimlach.

Op het terrein waren medewerkers van bouwbedrijf Ten Oever uit Ruinen druk bezig om het eerste huisje voor zover af te maken, zodat aan de tweede kon worden begonnen. Vanaf dat moment is het de beurt aan de installateur om de leidingen te leggen. ‘Pas daarna wordt een huisje aan de buiten- en binnenkant afgewerkt. We liggen nog steeds op schema’, zegt Roelof Dekker.

De Ruinerwoldse agrariërs is samen met zijn IJhorster broer Alex en de Meppeler adviseur Peter Cruys initiatiefnemer van de Ackerlodges. Vanwege een beroepszaak die tot aan de Raad van State liep, moesten ze vijf jaar wachten tot de bouw kon beginnen. Begin juni ging de eerste schop de grond in. De landelijke recreatiewoningen moeten voor Kerstmis worden opgeleverd, daarna is het proefdraaien geblazen.

Verbreding

In 2015 ontstond het idee op het moment dat de natuurfunctie voor het gebied kwam te vervallen. Roelof heeft een veehouderij aan het Boerpad en heeft de nodige hectare grond achter zijn boerderij liggen. Broer Alex heeft in IJhorst een camping met Staphorster huisjes en boomhutten, Peter Cruys liep al langer met het idee voor ackerlodges in het hoofd. ‘Deze zijn wel heel bijzonder qua vorm, echt een verbreding voor de plattelandseconomie. Het is leuk dat we zijn begonnen’, aldus Peter Cruys.
Dat het even duurde, had te maken met bezwaren van buren, maar uiteindelijk maakte de Raad van State de weg vrij voor de bouw. Het maakt de familie Dekker en hun kompaan blij. ‘De motivatie ebde wel een beetje weg, maar toen vorig jaar de vergunning binnen was, kreeg ik er weer echt zin in’, laat Roelof weten.

Reacties