Bijna een vijfde minder inbraken in Drenthe tijdens corona

Foto:

Zuidwolde– Van maart tot en met augustus 2020 vonden er in Nederland in totaal 19.311 inbraken plaats in woningen en schuren. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is dit een afname van 18 procent. In de provincie Drenthe nam het totaal aantal inbraken af met 18,9 procent. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van de meest recente politiedata. In De Wolden ging het om een daling van bijna 12 inbraken per 10.000 inwoners, Meppel kende een kleine daling van 2,5 inbraken per 10.000 inwoners.

In de periode maart tot en met augustus 2020 werden er in de provincie Drenthe in totaal 531 inbraken geregistreerd. Dit is een afname van 18,9 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2019. De meeste inbraken binnen de provincie vonden plaats in Emmen (104), Hoogeveen (101) en Assen (95). De gemeenten in de provincie Drenthe waar juist het minst vaak werd ingebroken zijn Borger-Odoorn (10), Noordenveld en Westerveld (beiden 16 geregistreerde inbraken).

Opmerkelijk

Binnen de provincie Drenthe viel de gemeente Borger-Odoorn positief op: hier daalde het aantal inbraken met 54,5 procent van 22 naar 10. De gemeente Midden-Drenthe had relatief gezien de hoogste stijging in het aantal inbraken (+54,8 procent); van 31 naar 48 inbraakincidenten.

Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis, is in principe gedekt via je inboedelverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie. ,,Als de schuurdeur gewoon openstond, geldt de dekking niet.” zegt Eelko van Dijk, schade-expert bij Independer. ,,Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekering.”

Benieuwd naar de inbraakcijfers voor uw gemeente? Independer heeft het totaal aantal inbraken per gemeente en provincie weergegeven in interactieve kaarten. Hier vindt u informatie en de laatste trends omtrent inbraken in uw gemeente.