Ambtenaren van het ministerie gaan de boer op

burgers bezochten afgelopen zomer de boerderij van bestuurslid Jaap Lodders voor een informatieve avond.
burgers bezochten afgelopen zomer de boerderij van bestuurslid Jaap Lodders voor een informatieve avond.
Foto: Karin Bergmans

Zuidwolde – Ambtenaren van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en boeren en tuinders ontmoeten elkaar op land- en tuinbouwbedrijven in Nederland. Op 1 oktober wordt het startschot gegeven door Team Agro NL. Het doel is ambtenaren en boeren dichter bij elkaar te brengen door letterlijk samen te werken in de praktijk, op de boerderij, met tijd voor een persoonlijk gesprek aan de keukentafel.

De datum van 1 oktober 2019 was een memorabele dag voor de agrarische sector. Duizenden trekkers en boeren waren in Den Haag op het Malieveld. Het was een van de grootste boerenacties in decennia. Daarna ontstond een turbulente periode. Boeren vragen aandacht voor hun positie in de maatschappij, willen respect en waardering voor hun werk: het produceren van kwalitatief goed en veilig voedsel. Boeren zijn onderdeel van de leefbaarheid op het platteland. De constant wijzigende regelgeving en de daardoor onzekere toekomst maken dat de zorgen op menig boerenerf groot zijn. De dialoog tussen Den Haag en de boeren lijkt daardoor verdwenen.

Verbindende rol

Voorzitter Geertjan Kloosterboer van Team Agro NL: “De gebeurtenissen van afgelopen jaar hebben ertoe geleid dat boeren het gevoel hebben dat er meer afstand is tussen hen en ambtenaren. Daarom nodigen we beleidsmakers graag uit een kijkje te nemen op onze bedrijven. En de gesprekken die we regelmatig met elkaar voeren in Den Haag, bij ons aan de keukentafel plaats te laten vinden. Team Agro NL wil graag een verbindende rol spelen om de boeren en ambtenaren dichter bij elkaar te brengen. En hoe kan dit beter dan door beleidsmakers van LNV uit te nodigen om mee te lopen op onze prachtige boerenbedrijven. Het startschot hiervoor wordt gegeven op 1 oktober. Een symbolische datum voor de agrarische sector.”

Vicevoorzitter Jaap Lodders vult aan: “Het is een fantastische gelegenheid voor ambtenaren om ervaring op te doen en met ondernemers te praten over verschillende thema’s. ‘Hoe ziet een dag op een landbouwbedrijf eruit? Wat zijn de uitdagingen en obstakels die de regels in de praktijk geven?’. Lodders roept alle ambtenaren van LNV op om zich aan te melden bij Team Agro NL. “Wij zorgen voor een prachtige leerzame stageplek, voor beide partijen is deze verbinding belangrijk.”

Stage voor politici in België

Afgelopen zomer zijn door de Belgische Boerenbond zomerstages georganiseerd voor ministers en politici op landbouwbedrijven. Dit was heel succesvol. “De volgende stap is, zodra de Tweede Kamerverkiezingen zijn geweest, de nieuwe landbouwwoordvoerders van de politieke partijen uit te nodigen om een dag(deel) mee te lopen op één van de boerenbedrijven”, aldus Geertjan Kloosterboer.

Team Agro NL staat voor verbinding tussen boer en burger en openheid over het echte boerenwerk. Binnen Team Agro NL hebben de boerenambassadeurs als Nederlandse voedsel- en bloemenmakers de handen ineen geslagen voor een krachtige sectorpromotie. Zo wordt gewerkt aan een gezamenlijke boodschap vanuit de hele agrarische sector.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen