In De Wolden in actie tegen laaggeletterdheid

Taalvaardigheid voor meer kansen op arbeidsmarkt.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Zuidwolde – In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. In Drenthe gaat het om 11 tot 16% van de volwassenen. Tot en met zondag 13 september houdt Stichting Lezen & Schrijven daarom de Week van Lezen en Schrijven. Het Taalpunt in De Wolden neemt ook dit jaar weer deel aan de themaweek.

Taalwandeling Zo organiseerde Het Taalpunt samen met het Vrouwennetwerk Land van de Reest op 8 september (wereldalfabetiseringsdag) een taalwandeling in De Wijk. Drie groepjes wandelden na elkaar vanaf de molen in het centrum naar de Reest en keerden door het ‘dassenbosje’ weer terug naar het centrum. Leden van het netwerk, vrijwilligers bij het Taalpunt, belangstellenden en taalcursisten hoorden over de geschiedenis van de molen, over wat er groeit en bloeit langs de Reest en over het leven van de das. Tot slot dronk iedereen een kopje thee of koffie bij Mulino’s. De komende weken zijn er nog drie taalwandelingen.

Voorstelling Laaggeletterd

Op woensdagmiddag 9 september was er een voorstelling van theater en trainingsbureau Hetsen en Visschers in De Poort in Ruinen. Een groep genodigden, die bestond uit medewerkers uit de kinderopvang, welzijnswerk, de bibliotheek en de politiek, zag wat het betekent in het dagelijks leven als je moeite hebt met lezen en schrijven, dus als je laaggeletterd bent. Na de soms wat confronterende maar boeiende voorstelling was er een nagesprek met de acteurs. Men sprak over op welke manier zij de minder geletterde ouders, klanten of burgers het best kunnen bereiken en aanspreken om ze de hulp te bieden die zij graag zouden ontvangen.

Zelf meedoen? Meedoen aan de Week van Lezen en Schrijven kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door het opnemen van een taal- of rekenvlog, door mee te doen met een activiteit in de eigen regio, of door als taalvrijwilliger aan de slag te gaan. Kom nu in actie. Iedereen kan op weekvanlezenenschrijven.nl informatie vinden over de themaweek.

Lees ook Taalwandelingen in De Wolden, morgen is de eerste

Reacties