Kunst en cultuur in Museum Staphorst met vakdrukkers

Stipwerk uit Staphorst.
Foto: Eigen foto

Staphorst – In Museum Staphorst wordt op zaterdag 12 september de jaarlijkse, dit jaar wat kleinschaliger, Staphorster Stipwerkdag georganiseerd. Vakdrukkers van de Stichting Staphorster Stipwerk verzorgen van 11.00 tot 15.00 uur een culturele invulling waarin ervaren, beleven en voelen van het Staphorst Stipwerk mogelijk is.

Op deze dag is er aandacht voor het traditionele Staphorster Stipwerk, dat gebruikt werd en wordt in de Staphorster klederdracht, maar ook voor de eigentijdse toepassingen. Belangstellenden kunnen enthousiaste vakkrachten aan het werk zien met het maken van stempeltjes, een kunst op zich. Elk stempeltje is weer anders, de patronen van het stipwerk ontstaan door de combinatie van een aantal verschillende stempels. Hoe dat gaat kan men zien bij de drukkers die zelf aan het werk zijn met het bedrukken van hun objecten en producten. Zij tonen hun vaardigheden en er zijn ook stempels en bedrukte stof of Staphorster Stipwerk-artikelen bij hen te koop.

Inloopworkshop

Tijdens een doorlopende inloopworkshop kunnen liefhebbers ook zelf even aan de slag met het Stipwerk. Zo kunnen ze in de praktijk kennismaken met deze oude ambachtelijke druktechniek, die op de Nationale inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed staat. Met het bezoek aan het museum heeft men gelijk een mooie gelegenheid om de bijzondere, tijdelijke, expositie van Jan Sluijters, Jo Koster en Stien Eelsingh te bekijken.

Vanwege de nu geldende Coronavoorschriften is het wel noodzakelijk om vooraf te reserveren via het reserveringssysteem op de site van het museum http://www.museumstaphorst.nl

Wie het museum spontaan komt bezoeken zonder reservering vooraf, dient zich bij de ingang te melden. De medewerkers van het museum zullen ter plaatse beoordelen of er ruimte is voor toegang.

Verder zullen ook de overige noodzakelijke voorschriften in acht genomen worden. Entree: € 6.00 – Museumjaarkaart: gratis

Reacties