Wie gaat er ook stoppen met roken in Stoptober?

Stoptober.
Foto: Ralf Kunze via Pixabay

Zuidwolde – GGD Drenthe en Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) doen ook dit jaar weer mee aan de landelijke campagne Stoptober. Samen met partners in de regio, stimuleren de GGD en VNN rokers om in oktober 28 dagen niet te roken. Dankzij de positieve aanpak, de gezamenlijkheid en de dagelijkse steun via de Stoptober-app en social media, deden de afgelopen jaren al meer dan 320.000 stoppers mee aan Stoptober.

Comedian Jörgen Raymann, actrice Tjitske Reidinga, presentator Rick Brandsteder, First Dates barman Victor Abeln en socialite Estelle Cruijff gaan op 1 oktober ook de uitdaging aan om 28 dagen niet te roken. Deelnemers aan Stoptober kunnen via Facebook, Twitter, Instagram en de Stoptober-app met elkaar in contact komen en ervaringen uitwisselen. “Ik wil graag de laatste horde nemen en helemaal van het roken af komen. Ik denk dat het een goede stok achter de deur is om een moment te kiezen waarop velen met mij strijden om ervan af te komen.”, aldus Jörgen Raymann.

Stoptober werkt

Van alle deelnemers aan Stoptober houdt 70% het 28 dagen vol. Bijna de helft is drie maanden later nog gestopt. Dit percentage is 5 keer zo hoog als bij een ‘gewone’ stoppoging (AMC, 2016). Ben jij een roker? Ga jij net als de landelijke ambassadeurs de uitdaging aan? Als zij het kunnen, dan kun jij het ook. Doe mee! Inschrijven voor Stoptober kan op www.stoptober.nl In de gratis Stoptober-app ontvang je tips om vol te houden en kun je bijhouden hoe lang je al bent gestopt. Ook zie je wat stoppen doet voor je gezondheid en wat het oplevert aan geld. Bij Kruidvat krijgen je als deelnemer een gratis Stoptober Magazine; een blad vol inspiratie en steun tijdens Stoptober!

Speciaal voor mensen die meerdere stoppogingen hebben gedaan en een nieuwe poging wagen, biedt VNN gratis stoppen met roken begeleiding aan. In Hoogeveen is tijdens Stoptober een speciale pop-up-poli. De pop-up poli’s vinden voor de 2e keer plaats. Deelnemers van de vorige editie vonden het fijn om in een groep te stoppen met roken en waardeerden de luchtige sfeer. Ook de expertise en begeleiding van VNN vonden ze heel waardevol. Kijk voor meer informatie op www.vnn.nl/stoptober

Rookvrije generatie

Zien roken, doet roken. Opgroeien in een rookvrije omgeving is voor Drentse jongeren nog niet vanzelfsprekend. Uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2019 (GGD Drenthe) blijkt dat ruim de helft van de jongeren iemand kent in zijn of haar directe omgeving die rookt. Vaak zijn dit ouders/verzorgers of vrienden. Iedere roker die de uitdaging aangaat om mee te doen met Stoptober brengt ons een stap dichter bij een rookvrije generatie.

Initiatiefnemers Stoptober is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting, het Longfonds, Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, het Trimbos-instituut en GGD GHOR Nederland. Stoptober begon in Engeland. Ook daar is de campagne al jaren een succes

Reacties