Musea uit de regio toegevoegd aan MuseumTV

De Karstenhoeve.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Echten/Zuidwolde – Negentien prachtige verhalen, van 19 prachtige Drentse musea zijn in negentien korte documentaires vastgelegd. Stichting Ons Museum heeft documentaires gemaakt en aan hun online archief toegevoegd. De films over de Drentse musea zijn intussen door het hele land te zien. Het Nostalgische Kinder- en Poppenwagenmuseum in Echten en museum De Wemme in Zuidwolde zijn ook gefilmd, net als het Drukkerijmuseum Meppel en De Proefkolonie in Frederiksoord.

Al eerder werden korte documentaires gemaakt van museumboerderij De Karstenhoeve in Ruinerwold, het beeldenpark de Havixhorst in De Schiphorst, het OERmuseum in Diever en zZeemuseum Miramar en het Museum voor Valse Kunst in Vledder.

Deze online alternatieven voor een museumbezoek komen extra gelegen in tijden waarin culturele instellingen zwaar hebben geleden onder verplichtte coronasluitingen. Veel musea hebben zelf alternatieve museumbezoeken opgestart, zoals digitale tentoonstellingen en 360-graden-tours, maar niet elke instelling kan dit zelf verwezenlijken. Daarom heeft Stichting Ons Museum de missie ook kleine musea een online portaal te bieden door korte documentaires te maken over de musea en diens collecties. Dit online portaal heetĀ MuseumTV.

Archief

De stichting heeft de laatste maanden een bezoek gebracht aan Museum Ergens in Nederland 1939-1945, Nostalgisch Kinder- en Poppenwagenmuseum, Frensenhoes, Museum Valse Kunst, Jan Kruis Museum, Museum de Wemme, OERmuseum, Museum Vosbergen, Museum Thijnhof, Verhalenwerf, Zandstrooiboerderij Zwaantje Hans StokmanĀ“s Hof, Museum van Papierknipkunst, Stichting Oudheidkamer Beilen, Museum Janning, Museum of Contemporary Tibetan Art, Vervenershuis, Museum de Proefkolonie, Museum Boeren op de Hondsrug en Drukkerijmuseum Meppel. Hiermee is het archief van MuseumTV gegroeid naar om en nabij vijftig films over Drentse musea.

De films zijn tot stand gekomen in samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds, de provincie Drenthe en Platform Drentse Musea. Samen met MuseumTV zorgen de drie partijen, in samenwerking met de negentien musea, voor exposure door het hele land, zodat van heinde en verre de Drentse musea gezien zullen worden. Nu musea de deuren hebben heropend, is de hoop dat bezoekersaantallen weer gestaag toenemen.

Reacties