Culturele seizoen De Wolden van start tijdens Drentse Uitmaand

De Meule van Wassens en volle glorie.
Foto: Ben Veerbeek

Zuidwolde – September is traditiegetrouw de maand waarin het nieuwe culturele seizoen in Drenthe gevierd wordt. Dit jaar kunnen vanwege de coronamaatregelen vele geplande activiteiten niet doorgaan, maar inwoners van De Wolden kunnen deze Drentse Uitmaand nog steeds van verschillende activiteiten genieten.

Wethouder Hilda Mulder roept iedereen in de culturele sector op om onder de noemer #samenaandeslag filmpjes in te sturen van creatieve culturele oplossingen in coronatijd. Bijvoorbeeld een virtuele tour door het atelier, een online muzieksessie of een vlog. Inzendingen kunnen gestuurd naar [email protected]. De cultuurcoach deelt de inzendingen op de website van Cultureel De Wolden.

In de Reestkerk in Oud-Avereest (Overijsel!) geeft het Pianoduo Beth & Flo op 20 september om 15.00 uur een theatraal concert, waarin de muziek moeiteloos wordt omspeeld met humor, actie en verrassingen. Kaarten zijn te koop via skoaconcerten.nl. Korenmolen de Zaandplatte in Ruinen en de pas gerestaureerde Meule van Wassens in Zuidwolde zijn elke zaterdagochtend geopend voor publiek. De Wieker Meule in de Wijk is elke zaterdagmiddag geopend. In Museum de Wemme in Zuidwolde is tot en met 1 november de expositie ‘Dankzij de Vrijheid’ te zien. De expositie gaat in op de vraag wat 75 jaar vrede en vrijheid ons gebracht heeft. Bezoekers kunnen deze maand het boerenleven van weleer beleven bij De Ruinerwoldse Museumboerderij De Karstenhoeve.

Opening

De officiële opening van de Drentse Uitmaand is op zaterdag 5 september tijdens het muziekfestival The Spy And The Butcher in Emmen. Cees Bijl, gedeputeerde Cultuur van de provincie Drenthe en wethouder Robert Kleine van de gemeente Emmen openen dit festival in de Grote Kerk waar nieuw en verrassend lokaal, regionaal en landelijk poptalent acte de présence geven.

Op 12 en 13 september zijn vele historische gebouwen en kerken in de provincie te bezoeken op Open Monumentendag. Het is raadzaam om voorafgaand aan een gepland bezoek op de website van de instelling te kijken of er een aangepast programma is of speciale coronamaatregelen gelden.

De Drentse Uitmaand stimuleert inwoners van Drenthe kennis te maken met kunst en cultuur. Een overzicht van de activiteiten is samengebracht op de website www.drentseuitmaand.nl. De Drentse Uitmaand is een campagne van Stichting Kunst & Cultuur die gefinancierd wordt door de provincie Drenthe.

 

Reacties