Carmen Wever uit Ruinerwold met AFS naar Faeröer eilanden

AFS'ers in Nederland.
Foto: AFS

Ruinerwold – De 16-jarige Carmen Wever uit Ruinerwold vliegt op 14 augustus voor een jaar naar Faeröer eilanden. Via uitwisselingsorganisatie AFS gaat zij bij een Faeröers gezin wonen en naar een lokale middelbare school. “Ik heb er super veel zin in maar ik vind het ook wel spannend. Ik kijk er erg naar uit om de Faeröerse cultuur en taal te leren kennen en zelfstandiger te worden”, laat Carmen weten.

Scholieren tussen de 14 en 18 jaar kunnen met AFS een aantal maanden tot een jaar naar een middelbare school in het buitenland. Zij zullen in sneltreinvaart de lokale taal leren spreken, nieuwe normen en waarden aanleren en op eigen benen leren staan. Een heel bijzonder avontuur, helemaal op die leeftijd! Ook voor gastgezinnen is het een bijzondere en leerzame ervaring. Je leert van de normen en waarden van je gastkind en je gaat vaak ook anders kijken naar je eigen cultuur. Een bijzondere ervaring die je leven verandert! Vaak ontstaan er namelijk relaties die nog generaties lang voortduren. AFS Nederland ontvangt ook elk jaar jongeren uit het buitenland. Voor hen zijn zij op zoek naar gastgezinnen. Wil jij dit avontuur graag aangaan? Ga dan naar de website voor meer informatie en meld je aan! http://www.afs.nl/gastgezin

Uitwisselingen

AFS is een internationale non-profit organisatie die is ontstaan tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog als American Field Service. Na de tweede wereldoorlog besloten zij uitwisselingen tussen Amerikaanse en Duitse jongeren te organiseren. Op deze manier wilden ze mensen uit verschillende culturen, dichtbij elkaar brengen en meer begrip en saamhorigheid creëren om een derde wereldoorlog te voorkomen. Inmiddels is AFS uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie met locaties in meer dan 60 landen. De missie is echter onveranderd gebleven. Jaarlijks gaan er zo’n 1000 scholieren tussen de 14 en 18 jaar, voor een aantal maanden op uitwisseling met AFS. En de Drentse Carmen is daar één van.

Vanwege het coronavirus kunnen dit jaar helaas veel uitwisselingen niet doorgaan. AFS International beoordeelt samen met een gespecialiseerd team de omstandigheden per land actief. Natuurlijk staat de veiligheid en het welzijn van de deelnemers bij AFS altijd voorop! Maar juist nu vinden we het belangrijk om onze missie voort te zetten. Op deze manier kunnen we jongeren klaarstomen om wereldburger te worden. Zij hebben namelijk de flexibiliteit die nodig is om complexe kwesties vanuit meerdere perspectieven te bekijken, problemen te voorzien en actie te ondernemen.

Reacties