Reus van Hoogeveen staat in de steigers

De ingepakte watertoren.
Foto: WMD

Hoogeveen – De ruim 90 jaar oude watertoren krijgt dit jaar een grote onderhoudsbeurt. Het steigerwerk staat inmiddels. Een flinke klus, want de toren in Hoogeveen is meer dan 38 meter hoog. Na de bouwvak start de reparatie van het voeg- en schilderwerk. En er komt een koperen dak op de toren. Voor het einde van het jaar is de toren weer in volle glorie te bewonderen.

Dit is de laatste watertoren in Drenthe die nog in gebruik is. De reus stamt uit 1928. In Nederland zijn vanaf 1856 zo’n 260 watertorens gebouwd. Daarvan zijn er 175 bewaard gebleven. Minder dan een kwart is nog in gebruik. Tegenwoordig zorgen pompen voor voldoende druk. De toren heeft als voordeel dat er een watervoorraad kan worden aangelegd, zodat er bij storingen minder drukschommelingen ontstaan in het leidingnet.

Bouw watertoren 1927

Tot eind jaren 20 dronken Hoogeveners water uit de wijken en kanalen. In 1926 besloot de gemeente om een waterleiding aan te leggen. De watertoren werd een uitdaging voor diverse betonfirma’s. Eind oktober 1927 was de kap op de toren. De vlag ging in top. In februari 1928 was de watertoren klaar en kregen de eerste gezinnen in Hoogeveen toegang tot het leidingwater.

Historische foto’s.

Reacties