Vlag gaat uit voor oorlogsveteranen

De vlag kon uit.
Foto: Rob Kasimier

Ruinerwold/Ruinen – De vlag ging vandaag bescheiden uit voor alle oorlogsveteranen uit Nederland. Onder andere bij Roland Pijnacker uit Ruinen, maar ook bij Rob Kasimier uit Ruinerwold.

Rob Kasimier bij de vlag.

Nederland telt zo’n 100.000 veteranen – jong en oud, man en vrouw – die zich hebben ingezet in dienst van de vrede, waarvan 3.472 woonachtig in Drenthe. Ook tijdens de huidige coronacrisis. Als eerbetoon aan onze veteranen organiseert het Nationaal Comité Veteranendag, iedere laatste zaterdag in juni de Nederlandse Veteranendag in Den Haag. Dit jaar bleef het bij een bescheiden bijeenkomst in de Ridderzaal in Den Haag. Waar de veteranen normaal gesproken op het Malieveld bij elkaar komen, zoals Roland Pijnacker.

Bosnië

In 1996 gaat Roland Pijnacker op missie naar Bosnië en Herzegovina. Hij houdt daar toezicht op de naleving van het staakt-het-vuren en is betrokken bij de afbouw van verschillende kampen. ‘Tijdens mijn uitzending reed ik veel konvooien, Ik heb alle wegen in voormalig Joegoslavië wel gezien voor mijn gevoel. In de maand december kregen wij heel veel Snickers en Marsen mee op konvooi, die deelden we uit aan de plaatselijke jeugd. Dat is echt een fantastisch gevoel. Later ben ik in Nederland nog een van die kinderen tegengekomen. Hij werkte in een melkfabriek en was met zijn vader naar Nederland gevlucht. Dat van die repen wist hij nog goed.’

Cirkel rond

Nu woont hij in Ruinen en bouwt hij een nieuw bestaan op. Het was fijn om te zien dat zijn leven beter is geworden. ‘De cirkel lijkt daarmee rond.’ Het mooiste aan zijn tijd bij defensie vindt Roland de band die hij heeft met alle jongens. ‘Wij staan altijd voor elkaar klaar. We steunen elkaar door dik en dun. Daar kunnen we in de maatschappij nog veel van leren. Ik werk nu bij een wasserette waar je soms ineens heel veel werk hebt. Collega’s weigeren dan om je te helpen. Bij Defensie zou dat onvoorstelbaar zijn. We gaan voor elkaar door het vuur.’ Veteranendag draagt daar een groot deel aan bij zegt Roland. ‘Daar delen we elkaars verhalen. Wanneer je samen op uitzending bent voor langere periode, soms zelfs meer dan 6 maanden, dan bouw je wel een band op. Zo is er een keer een ongeluk gebeurd tijdens konvooi waarbij een paard met wagen is aangereden. Daar zat een vrouw op die ter plaatse in de armen van één van ons overleden is. Daar hebben we het dan over. Samen staan we sterk en zorgen we voor elkaar.’

Roland Pijnacker.

Veteranendag

Dit jaar werd de dag in aangepaste vorm georganiseerd, met alleen een programma in de Ridderzaal voor een kleine groep gasten. Dit programma werd live uitgezonden door de NOS op NPO1. Vanavond om 19.15 uur valt op NPO2 een samenvatting te bekijken.

De gasten in de Ridderzaal waren vier veteranen, minister-president Mark Rutte, minister van Defensie Ank Bijleveld, commandant der Strijdkrachten Rob Bauer en de Inspecteur-generaal der Krijgsmacht, Frank van Sprang. Daarnaast zijn de winnaar van de Kidschallenge 2020 en de voorzitter van de jubilerende Vereniging van Drager Militaire Dapperheidsonderscheidingen aanwezig.

 

Reacties