Corona leidt tot flexibilisering kantoormarkt

Roelof Linde.
Foto: Eigen foto

Hoogeveen – De coronacrisis heeft geleid tot een flexibilisering van de kantoormarkt. Nu thuiswerken de norm is, stoten bedrijven hun kantoortuinen af en gaan ze op zoek naar een kleinere of flexibele invulling. Veel thuiswerkers hebben op hun beurt behoefte om af en toe even in een zakelijke omgeving te werken, bijvoorbeeld één dag per week. Roelof Linde, verhuurder van kantoorruimte in Hoogeveen en Tom Rotensen, bedrijfsmakelaar actief in Hoogeveen, merken die nieuwe belangstelling in de praktijk.

Roelof Linde is eigenaar van ondernemershotel De Compaen in Hoogeveen, waar meer dan 40 jonge en vernieuwende ondernemers gevestigd zijn. In dit bruisende centrum worden ook tijdelijke kantoor- en vergaderruimtes verhuurd, met allerlei faciliteiten als receptie en wifi. ‘En daar blijkt nu behoefte aan te bestaan’, merkt Linde. ‘Na 16 maart was het hier eerst een tijdje stil; een aantal ondernemers ging thuis werken. Maar na zes weken liep het hier weer vol en hebben we de receptie weer opgestart. Uiteraard hebben we in het pand alle RIVM-richtlijnen ingevoerd, wat hier goed mogelijk is. En nu krijgen we ook nieuwe aanvragen van buitenaf. Zo vroeg de dochter van één van de ondernemers hier of ze voor één dag in de week in De Compaen kon werken, omdat ze niet op haar werk terecht kon en ook even niet in huis kon of wilde werken. En dat kan. Je kunt hier voor één dag of zelfs dagdeel in de week een kantoor huren. Ook kun je een ruimte huren voor een complete afdeling als die tijdelijk even fysiek samen moet werken. Of voor vergaderingen, we hebben zelfs ruimte voor een vergadering van 30 personen. De voorwaarden zijn ook flexibel, je kunt kantoorruimte voor drie maanden huren, bijvoorbeeld. En dat blijkt interessant in deze onzekere tijden.’

Samenwerking

Dat laatste beaamt Tom Rotensen uit Hoogeveen, makelaar en actief bij de nieuwe Zwolse vestiging van Boekenrode bedrijfsmakelaars. Hij ziet ook de sterk toegenomen behoefte aan flexibiliteit op de kantoormarkt. De Compaen en Boekenrode zijn een samenwerkingsverband aangegaan in de verhuur van kantoorruimtes. Dat heeft er onder meer toe geleid dat als je nu in Google de woorden kantoor en Hoogeveen intoetst, De Compaen bovenaan komt te staan via Funda in Business. Het moet leiden tot een nog completere invulling van De Compaen.

Reacties