Vanaf de bank op bezoek bij een duurzaam huis

Zonnepanelen ook duurzaam.
Foto: Artizzl media

Ruinerwold – Wie interesse heeft in duurzaam wonen, krijgt in juni de unieke kans om via videoverbinding binnen te kijken in een duurzaam huis. Drentse huiseigenaren, waaronder familie De Noo uit Ruinerwold en Jelle Broeksma uit Ruinen, geven online thematours waarin zij uitleg geven over de duurzame maatregelen in hun woningen. Vanuit hun eigen ervaring vertellen zij onder andere over isoleren, het gebruik van een warmtepomp en lage temperatuurverwarming. Mensen die graag deelnemen, kunnen zich aanmelden via de website van de Nationale Duurzame Huizen Route.

Op 15 en 16 juni kunnen mensen binnenkijken bij twee gerenoveerde woonboerderijen. Tijdens de eerste thematour vertellen Marian en Wouter de Noo over hun woning in Ruinerwold: “We zijn nog niet klaar, maar we hebben al grote stappen gezet op het gebied van verduurzaming en het isoleren van de woning. De warmtepomp draait al ruim een jaar naar tevredenheid en we gaan gestaag door met de verbouwing.” De dag daarna vertelt Jelle Broeksma uit Ruinen over de in 2016 afgeronde verbouwing van zijn woonboerderij: “We merken een groot verschil in ons binnenklimaat. Onze ervaring met isolatie, warmtepomp, lage temperatuur verwarming en aardgasvrij wonen delen wij graag met anderen.”

Menno Slot uit Ruinen maakte zijn twee-onder-één-kapwoning aardgasvrij en energiezuinig, en vertelt daarover tijdens de online thematour op 30 juni. “Financieel gezien was het zeker een uitdaging, maar uiteindelijk verdienen wij de kosten ook weer terug. Het is een investering in de toekomst!”

De online thematours

De online thematours zijn een alternatief voor de reguliere thematours, waarbij mensen op bezoek zouden gaan bij een duurzame woning. Via videoverbinding geven huiseigenaren een presentatie over de duurzame maatregelen in hun woning. De bezoekers krijgen daarna de kans om in gesprek te gaan met de huiseigenaar, om zo tot ideeën en inspiratie voor hun eigen woning te komen. Per online thematour zijn er acht plekken beschikbaar. De komende maand volgen er nog meer interessante thematours in Drenthe. Houd daarvoor de website van de Nationale Duurzame Huizen Route in de gaten: www.duurzamehuizenroute.nl/thematours. Hier kunnen geïnteresseerden zich ook inschrijven. Deelnemers ontvangen na inschrijving een e-mail met uitleg over de deelname.

De thematours worden georganiseerd in samenwerking met provincie Drenthe en zijn een initiatief van de Nationale Duurzame Huizen Route. Via het platform Nationale Duurzame Huizen Route delen meer dan 1.500 huiseigenaren hun ervaringen: online en tijdens verschillende evenementen. Wie zelf in een duurzaam huis woont, kan ook zijn ervaringen delen via de Duurzame Huizen Route. Zo kunnen andere huiseigenaren kennis en inspiratie opdoen om zelf ook aan de slag te gaan met hun woning.

 

Reacties