Inbraken in Drentse schuren en garages verdubbeld

Meer schuurinbraken.
Meer schuurinbraken.
Foto: Foter.com CC BY-ND

Zuidwolde – Tot nu toe (januari tot en met april) zijn er dit jaar in Drenthe 142 inbraken geweest in bijgebouwen van woningen, zoals schuren, garages en kelderboxen. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is dit aantal verdubbeld. Dit terwijl het aantal woninginbraken in Drenthe juist is gedaald. Dit blijkt uit onderzoek van Independer, dat de meest recente politiecijfers over 2020 analyseerde.

In de gemeenten De Wolden, Meppel, Westerveld en Hoogeveen daalde het aantal inbraken. klik verder onderin op jouw gemeente voor de cijfers

Het aantal woninginbraken in de provincie Drenthe laat een negatieve trend zien die gunstig uitpakt voor woningeigenaren en huurders. In de periode januari tot en met april 2019 waren er in totaal 296 woninginbraken in Drenthe. Dit jaar is dit aantal – in dezelfde periode – licht lager (6,8% minder); met 276 woninginbraken.

Ook op landelijk niveau is sprake van dalende aantallen woninginbraken. De maatregelen tegen de coronacrisis, waaronder ook ‘zoveel als mogelijk thuiswerken’, vormen naar alle waarschijnlijkheid de voornaamste reden voor inbrekers; om woningen te vermijden. Inbrekers lijken daarentegen uit te wijken naar minder risicovolle inbraakmogelijkheden, zoals bijgebouwen.

Verdubbeling

Waar de Drentse politie vorig jaar (van januari tot en met april) in totaal nog 71 ‘schuurinbraken’ registreerde, is dit jaar sprake van dubbele cijfers (142 inbraken). Vooral de maand maart (+46) laat een sterke toename zien van het aantal in bijgebouwen. Ook op landelijk niveau is deze ontwikkeling zichtbaar. Bekijk alle onderzoeksresultaten op de woninginbrakenmonitor van Independer, waar ook de registraties van bijgebouwen inzichtelijk zijn gemaakt.

Bron: Independer inboedelverzekering
“Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis, is in principe gedekt via je inboedelverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie. Als de deur gewoon open stond, geldt de dekking niet,” zegt Eelko van Dijk, schade-expert bij Independer. “Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekering.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen