Oude ansichten van Ruinerwold zijn weer bereikbaar

Oude molen bij familie Luichjes.
Foto: Historie Ruinerwold

Ruinerwold – Na ruim twee jaar de eigen Beeldbank gesloten te hebben voor oude ansichtkaarten, heeft de Stichting Historie Ruinerwold de hele collectie weer openbaar gezet. De kou is volgens het bestuur uit de lucht.

‘Ruim twee jaar waren ze niet te bekijken vanwege het risico op zeer hoge claims van mogelijke rechthebbenden, maar een uitspraak vorige week van het Haags Gerechtshof vernietigde een eerdere uitspraak van de Kantonrechter’, zo laat het bestuur blij weten. Anonieme foto’s van vóór 1950 zijn sowieso niet meer beschermd, voor foto’s die nog wel beschermd zijn, wordt een vergoeding van € 4,- als redelijk beschouwd. Eerder waren er rechthebbenden die € 75,- per foto vroegen.

Kernpunten

Het zijn volgens de stichting Historie de kernpunten van de uitspraak van het Haagse Gerechtshof van 19 mei 2020 in een zaak van een uitgever tegen Erfgoed Leiden en Omstreken, de zaak Voet in de volksmond. Deze uitspraak geeft archieven meer duidelijkheid. Het heeft de Stichting Historie van Ruinerwold doen besluiten alle ansichten weer online te plaatsen. ‘Heel fijn, omdat zij toch wel een heel belangrijk deel van onze collectie vormen.

Luichjes

Op bijgaande foto een ansicht van korenmolen ‘De Hoop’ van de familie Luichjes, omstreeks 1940. Nu is alleen nog het onderste deel aanwezig. De woning rechts is nog in volle glorie te bewonderen aan Dijkhuizen.

Reacties