Museum De Wemme opent deuren op tweede pinksterdag

Foto:

Zuidwolde – Museum De Wemme gaat op maandag 1 juni weer open. Vanaf 13.30 uur zijn drie tentoonstellingen te bezichtigen. Belangstellenden moeten wel van tevoren reserveren, want er kan maar een beperkt aantal bezoekers tegelijk naar binnen.

De eerste expositie is ‘Dankzij de Vrijheid’, waarin De Wemme laat zien hoe het naoorlogse leven er uitzag. ‘We beginnen de expositie met de bevrijding en gaan daarna verder in de tijd. Aan bod komen onder andere vervoer, communicatie, kinderspelen, hygiëne en landbouw. Ook komt de koude oorlog ter sprake’, laat een woordvoerder van het museum weten. Te zien zijn echte bevrijdingsrokken, oude radio’s, een Messerschmitt autootje, een lavet, een nagebouwde bunker van de BB en natuurlijk het Tientje van Lieftinck. Ook is er een levensgroot electrospel, dat met wegwerphandschoenen aan gespeeld mag worden, coronaproof dus.

Handkarren

De tweede tentoonstelling is ‘Karren en meer’, in deWemme is een bijzondere selectie van de karren te zien, met rondom elke kar een kleine verzameling van zaken die met die kar te maken hebben.

Tenslotte is in de boomgaard werk te zien van Marie Louise Minke uit Balkbrug. Zij maakt beelden van vooral beton en metaal. In de vitrines binnen is ander werk van haar te zien.

‘We hebben kinderen van ongeveer 11 jaar ouderen, die na de oorlog ook zo’n 11 jaar oud waren, laten interviewen. Van deze interviews zijn opnames gemaakt en er is een boekje samengesteld: Kinderen van Nu interviewen Kinderen van Toen over de tijd na de oorlog. Het boekje is voor achtstegroepers, die op bezoek komen, gratis mee te nemen.’

Het museum heeft in verband met de coronacrisis dit jaar voorlopig gewijzigde openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 13.30 tot 17.00 uur. De toegangsprijs is € 3,50. Kinderen tot 12 jaar en mensen met een Museumkaart mogen gratis naar binnen.

Reserveren kan via de telefoon (0528-373332) of via een mail aan [email protected]. Er mogen maximaal 20 mensen aanwezig zijn in het museum.

Reacties