Zorginstellingen Drenthe blij met verruiming bezoek

Neie punt.
Foto: Artizzl Media

Meppel/Ruinen – De wijze waar op de verruiming is aangekondigd komt voor de Drentse verpleeg- en verzorgingsinstellingen sneller dan verwacht. Tot aan de persconferentie is het landelijk beeld geweest dat vanaf 25 mei slechts 1 of 2 locaties aanvullend in Drenthe open mogen, naast Reggersoord van Noorderboog en St. Franciscus van de Tangenborgh. De gezamenlijke bestuurders van de verzorgings- en verpleeginstellingen zijn wel blij met de verruiming. Dat laat Mariska Roeters weten als directeur-bestuurder van stichting ZZWD namens alle Drentse bestuurders van de Verzorging- en verpleeginstellingen.

Dinsdagavond is tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge aangekondigd dat de verzorgings- en verpleeghuizen de bezoekregeling vanaf 25 mei mogen verruimen, mits de organisatie hier aan toe is en onbesmet is. De Drentse bestuurders vinden dit een mooi perspectief voor alle cliënten omdat de behoefte aan bezoek enorm aanwezig is ondanks de verschillende alternatieve oplossingen die ondertussen  zijn geboden. De verruiming van de bezoekregeling houdt in dat elke cliënt één vaste bezoeker, onder strikte voorwaarden, mag ontvangen. De verruiming van de regeling moet in de periode van 25 mei en 15 juni plaats vinden.

Procedure

De Drentse bestuurders zouden woensdag conform procedure een keuze maken voor de 1 of 2 aanvullende locaties zodat deze voor gedragen kunnen worden ter goedkeuring door de overheid. De verruiming van de bezoekregeling wordt nu in een positieve stroomversnelling gebracht. ‘Echter alles wat we als zorginstellingen doen om de verruiming mogelijk te maken moet veilig en daarmee verantwoord zijn voor onze cliënten én onze medewerkers. Dit betreft een behoorlijke organisatorische klus die we graag met elkaar willen klaren maar hier in gaat veiligheid boven alles. Als bestuurders zijn we verheugd dat we met elkaar lering kunnen trekken uit de ervaringen vanuit Reggersoord en de Tangenborgh en dit maakt dat het open stellen van alle Drentse locaties op uiterlijk 15 juni haalbaar is.’

Gefaseerd

De Drentse instellingen pakken de versoepeling van de bezoekregeling gefaseerd aan -geleidelijk gaan diverse locaties in de periode van 25 mei tot 15 juni open. ‘We houden met elkaar steeds vinger aan de pols om het leereffect zo groot mogelijk te laten zijn en daarmee de uiterlijke datum van 15 juni voor geheel Drenthe te realiseren. De fasering zal verschillen per instelling en locatie en we vragen ieders begrip voor het tijdspad die elke instelling uit zet, niet voor niets is een de brede doorlooptijd van 25 mei tot 15 juni aan gegeven. Nadrukkelijk willen de Drentse bestuurders melden dat het eerder of later open gaan niets zegt over in hoeverre de organisatie op orde is. Elke instelling heeft hier in het cliënt- en medewerkersbelang voor op staan en doet haar uiterste best om verruiming tijdig en verantwoord  mogelijk te maken. Tot slot: we willen benadrukken dat we ontzettend blij zijn voor onze cliënten dat ze hun dierbaren weer kunnen ontmoeten’, zo besluit Mariska Roeters.

Dossier: Corona nieuws

Reacties