Truida Schonewille vierde 102de verjaardag

Truida Schonewille in gesprek met de burgemeester.
Foto: Eigen foto

Kerkenveld – Truida Schonewille, bewoonster van De Berkenhof in Kerkenveld, vierde zondag haar 102de verjaardag. Ze is de oudste inwoonster van Woonzorg de Berkenhof in Kerkenveld.

Truida kreeg een grote bos bloemen en een attentie, namens de bewoners en personeel van De Berkenhof. Tevens kreeg ze de felicitaties van burgemeester Roger de Groot via beeldbellen. Ze genoot er zichtbaar van. De familie heeft achter het raam voor Truida Schonewille gezongen en muziek gemaakt, ook kreeg ze een usb-stick met filmpjes en foto’s van alle familieleden. In de tent met een wand ertussen, die op iedere locatie van De Berkenhof staat voor bezoek, kreeg Truida nog visite. Haar familie kwam daarheen, nuttigde een kop koffie en een stuk taart. De oudste bewoonster heeft zo een fijne dag gehad.

Truida tijdens haar 100ste verjaardag in 2018. Toen nog in haar eigen woning aan de Jan Haarstraat.

Bewogen leven

Truida Schonewille-Stoter kende een bewogen leven, maar is altijd positief gebleven. Ze werd geboren in een boerderij buiten Kerkenveld, die door haar grootvader in 1900 was uitgebouwd. Voor de oorlog ontmoette ze haar eerste man, Arie Bijl uit Hollandscheveld. Twee jaar en vier maanden precies waren ze getrouwd toen hij in november 1943 overleed. Twee kinderen hadden ze samen en Truida kwam er alleen voor te staan, ze verdiende de kost onder andere door veel te naaien en te breien voor wie maar wat nodig had.

Tot zo’n acht jaar later Klaas Schonewille in haar leven kwam, een man uit Elim die 12 jaar ouder was. Truida zegt het met beide mannen zeer getroffen te hebben. Klaas had zelf al vier kinderen, samen kregen ze er nog twee bij. Dat maakte het totaal op acht, maar dit samengestelde gezin paste perfect bij elkaar. Klaas overleed in 1985, waarna Truida terugkeerde naar Kerkenveld, naar de woning aan de Jan Haarstraat waar ze tot haar verhuizing naar De Berkenhof, nog niet eens zo lang geleden, zelfstandig woonde.

Reacties