Milieudefensie krijgt gelijk in bezwaar over groen gas

Groen gas via NAM-leidingen.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Zuidwolde – De gemeente de Wolden mag nieuwbouw niet op groen gas laten aansluiten, zo oordeelt de gemeentelijke bezwaarcommissie na een klacht van Milieudefensie. De gemeente wilde een uitzondering maken op de regel dat nieuwbouw gasloos moet worden, omdat er een overeenkomst is gesloten met een groen gas producent. Dat is in strijd met de Gaswet, stelt in navolging van Milieudefensie ook de bezwaarcommissie.

Nieuwbouw aansluiten op het gasnetwerk met de belofte dat er groen gas zal worden verstookt. Het klinkt volgens Milieudefensie duurzaam maar dat is het volgens deze organisatie niet. “Veel projectontwikkelaars en ook gemeenten blijven liever op de oude manier bouwen,” zegt Jorien de Lege van Milieudefensie, “maar in de wet is afgesproken dat nieuwbouw gasloos moet zijn, juist om de afhankelijkheid van gas te verminderen.” Dat het in het geval van De Wolden om groen gas zou gaan, dat als duurzaam wordt aangemerkt, doet hier niets aan af. “Er is veel te weinig groen gas beschikbaar, dat moet je dus inzetten waar geen alternatieven zijn. Gasloos bouwen is geen enkel probleem, er zijn meer dan voldoende mogelijkheden om er duurzaam en betaalbaar warmpjes bij te zitten,” zegt Jorien de Lege.

Tijdelijke oplossing

Milieudefensie is niet principieel tegen het vervangen van aardgas door groen gas in bestaande woningen, maar waarschuwt dat dit alleen een tijdelijke oplossing mag zijn. “Een gasnetwerk ligt er voor minimaal 40 jaar. Je wilt het bewoners niet aandoen dat ze al die tijd afhankelijk blijven van steeds duurder wordend gas, terwijl de buren in hun goed geïsoleerde gasloze nieuwbouwhuis nauwelijks nog geld kwijt zijn aan energie.”

Groen gas is bewerkt biogas, dat wordt gemaakt uit onder meer slib en afval van stortplaatsen, maar ook uit tuinafval, resten groente en fruit, en dierlijke restproducten zoals koeienmest.

Reacties