Wandelnetwerk is goed alternatief voor drukke natuurgebieden

Zuidwolde – Drukte met wandelaars in natuurgebieden is volgens Jo Muller uit Zuidwolde helemaal niet nodig. ‘Er ligt een fraaie wandelnetwerk in de gemeente De Wolden tussen natuurgebieden als het Dwingelderveld, Echtens paradijs, het Reestdal en Wildenberg en daar kun je urenlang wandelen door een prachtige omgeving’, weet Muller als geen ander.

Het was de inwoner van Zuidwolde, naar wie zelfs een ATB-toertocht is vernoemd – de Jo Muller Veldtoertocht – die door de jaren heen meerdere wandelroutes heeft uitgezet in de gemeente De Wolden en daarbuiten. ‘Wandelen door het Drentse boerenland, De loop van de Reest, Het Oude Diep en enkele plaatselijke rondjes heb ik uitgezet’, somt hij op.

Grootste klus

De grootste klus op dit gebied was echter het Wandelnetwerk De Wolden fase1 en fase 2, dit wandelproject omvat de oude gemeentes De Wijk en Zuidwolde. ‘Van deze twee projecten mocht ik projectleider zijn met ondersteuning van het Recreatieschap Drenthe. Van fase 1 was de gemeente De Wolden financier, met dank aan de TenneT-gelden, voor fase 2 hebben we met hulp van stichting RECO Zuidwolde geld verzameld.’

De opening van het wandelnetwerk was in september 2018 in dorpshuis De Alke in Alteveer in het bijzijn van gedeputeerde Henk Brink en toenmalig wethouder Jan ten Kate. Maar nadat het project financieel was afgewerkt, bleek dat er geld over was voor de aankoop van een ruw terrein-, of langgrasmaaier. ‘Deze was nodig om het lange gras op schouwpaden en lang gras in jong bos te maaien’, stelde Jo Muller vast. ‘Na toezeggingen van de grotere subsidiegevers zijn we overgegaan tot aanschaf van de machine en hebben deze doorgegeven aan de Dorps- en Streekbelangen in de oude gemeente Zuidwolde.’

Vrijwilligers van deze verenigingen zijn eerder deze maand voor de eerste keer met succes aan het maaien gegaan en dragen zo bij aan prachtige wandelbeleving in de gemeente De Wolden.

Reacties