Alles over mondkapjes, inclusief patroon van de overheid

Mondkapjes.
Mondkapjes.
Foto: Public Domain Pictures

Zuidwolde – In het openbaar vervoer is anderhalve meter afstand houden soms onmogelijk en daarom is het daar vanaf 1 juni 2020 verplicht om een niet-medisch mondkapje te dragen. Ook in de open lucht op de ponten over het Noordzeekanaal. U heeft bij elke reis met het openbaar vervoer een nieuw of gewassen exemplaar nodig.

U kunt de kapjes aanschaffen of zelf maken. Met een patroon van de Rijksoverheid. Hiervoor hebt u in elk geval nodig: twee stukken textiel – van een soort die is bedoeld om in contact te komen met de huid – van 20 bij 27 centimeter, elastiek van 18 centimeter, een schaar, naald en draad of een naaimachine. U kunt nieuw textiel gebruiken, maar ook een oud laken, een oude theedoek of verschoten kleding.

 

 

Mensen in de contactberoepen die vanaf maandag weer aan het werk mogen staat het vrij om een niet-medisch mondkapje te dragen.
Belangrijk is dat voorafgaand aan een bezoek aan bijvoorbeeld een kapper een check wordt gedaan. Dat houdt in dat medewerkers bij het maken van een afspraak de klant vragen naar eventuele verkoudheidsklachten of koorts, zowel bij de klant zelf als in de thuisomgeving. Bij verkoudheidsklachten of koorts moet de klant thuisblijven. Dit geldt ook voor de medewerker. Wanneer de anderhalve meter afstand houden tussen klanten in het geding komt, kan aan extra bescherming zoals het plaatsen van schermen gedacht worden.

Meerwaarde

Slechts in sommige specifieke situaties kan het dragen van een niet-medisch mondkapje van meerwaarde zijn, aldus de Rijksoverheid.   Voor medewerkers die een mondkapje moeten dragen en gebruiken in hun werk, zoals OV-medewerkers in het openbaar vervoer, maakt de werkgever afspraken om daarin te voorzien. Reizigers moeten voor hun eigen kapjes zorgen. Die zijn onder meer te koop bij de drogist, supermarkt, warenhuis of een webshop. Er zijn wegwerpmondkapjes voor eenmalig gebruik en niet-medische kapjes van textiel die gewassen en hergebruikt kan worden.

Steriel bewaren

Een exemplaar dat u kunt wassen en hergebruiken bewaart u zo steriel mogelijk, bijvoorbeeld in een afgesloten zakje of bakje. Het is belangrijk om een schoon en gebruikt mondkapje apart van elkaar te bewaren. Stop ze niet los in uw jaszak, broekzak of tas. Dan kunnen virussen zich makkelijk verder verspreiden. Een niet-medisch mondkapje moet na ieder gebruik op 60 graden op een volledig wasprogramma gewassen worden. Was alleen met wasmiddel, voeg geen wasverzachter toe.

Boerkaverbod

Het verbod op gezichtsbedekkende kleding blijft tijdens de coronamaatregelen gewoon van kracht. Die wet kent echter een uitzondering: als kleding noodzakelijk is ter bescherming van het lichaam in verband met de gezondheid of de veiligheid is het verbod niet van toepassing. In het OV geldt vanaf 1 juni de verplichting om een mondkapje te dragen. Zo lang die verplichting geldt, is het kapje daar toegestaan, In het onderwijs of in overheidsgebouwen is er geen verplichting tpt het dragen van een kapje, en gelden dus de algemene regels.

Wassen

Als u een nieuwe lap textiel voor een kapje gebruikt, was het dan eerst op 60 graden Celcius. Zo wast u eventueel achtergebleven chemische stoffen uit de nieuwe stof.
Als u huidirritatie krijgt door de stof, probeer dan een mondkapje te maken van niet-gekleurd textiel, gebruikte schone theedoeken of beddengoed. Een zakdoek over mond en neus knopen voldoet niet: het os belangrijk dat een mondkapje zo goed mogelijk aansluit op het gezicht en de neus en mond bedekt. Het vastknopen van een zakdoek is onvoldoende. Raak tijdens het op- en afzetten van het mondkapje uw gezicht ook niet aan. Tijdens het opzetten en dragen worden alleen de touwtjes of het elastiek aangeraakt.

Was uw handen grondig met water en zeep voordat u het mondkapje opzet. Gebruik dus alleen de touwtjes of elastieken om het mondkapje. Zorg dat het goed aansluit op het gezicht en de neus, mond en kin bedekt. Was uw handen met water en zeep nadat het mondkapje is afgezet en veilig weggegooid bij het restafval of opgeborgen voor hernieuwd gebruik.

Bescherming voor anderen

Een niet-medisch mondkapje biedt uzelf geen bescherming, maar wel de mensen rondom u bij een zorgvuldig gebruik. Daarbij hoort ook dat het kapje bij voorkeur niet afgezet moet worden om even iets te eten of te drinken. Het dragen van een niet-medisch mondkapje is altijd een aanvulling op de andere hygiënemaatregelen. Medische mondmaskers, zoals een FFP2-masker of een chirurgisch mondmasker IIR, moeten voldoen aan Europese richtlijnen en kwaliteitsstandaarden voor medische hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Medische mondmaskers zijn geschikt voor gebruik in de zorg.

Dossier: Corona nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen