Videoclip: NNO maakt mét jongeren song over vrijheid

De Wijk – Madelief Gal uit de Wijk, bekend onder haar artiestennaam Daisy, is met Yrsa Joosten uit Peize schrijfster en zangeres van de song van het Noord-Nederlands orkest, Zweef weg, dat samen met jongeren werd geproduceerd. Het is vandaag in première gegaan en via bijgevoegde link te zien en beluisteren.

Yrsa Joosten en Madelief Gal zijn studenten van het Noorderpoort College. De jonge meiden zingen hun eigen werk en worden daarbij begeleid met een arrangement geschreven door Marielle Woltring en uitgevoerd door musici van het Noord Nederlands Orkest (NNO) en het Prins Claus Conservatorium.

De song maakt onderdeel uit van het project In Vrijheid, waarbij het NNO jonge artiesten heeft opgeroepen om een eigen song te schrijven over vrede, vrijheid of democratie, ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid in Nederland én het 250-ste geboortejaar van Beethoven. Uit de vele inzendingen zijn in februari tien inzendingen geselecteerd die tijdens het concert van Beethoven’s Negende symfonie in première zouden gaan op 16, 17 en 18 april. Dit zijn de officiële data waarop Noord-Nederland werd bevrijd. Vanwege de maatregelen rondom het bestrijden van het coronavirus is dit concert verplaatst naar september.

Jongerenproject

De Negende Symfonie is hét symbool voor vrijheid en vrede geworden. Dit was de aanleiding voor Marcel Mandos, artistiek leider NNO om dit project te bedenken. ‘Het jongerenproject In Vrijheid  was bedoeld ter markering van ’75 jaar Vrijheid’ maar staat nu onverwachts ook symbool voor de huidige ‘corona’periode. Dit had ik in januari 2020 toen wij de oproep voor deelname deden, nooit verwacht……Het ontroerd me dat wij juist op Bevrijdingsdag de video Zweef weg kunnen presenteren’.

Want de drang om ook nu, in deze tijden muziek te maken wint het van de opgelegde beperkingen. Daarom is door een team van creatieve producenten en professionele musici hard gewerkt om ‘Zweef weg’ te realiseren. De boodschap van het liedje gaat over de wil om even weg te kunnen zweven, door je gedachten vleugels te geven, om zo het nare om je heen te ontvluchten.

Samengevoegd

Alle musici hebben thuis in afzondering hun eigen partij opgenomen, die vervolgens is samengevoegd tot een geheel. Van Groningen tot Budapest is er gewerkt aan deze muziek- en videoproductie. Het Groningse landschap rondom de klassieke boerderij Enne Jans Heerd in Maarhezen fungeerde als decor voor de videoclip. De weidsheid van de locatie staat symbool voor het gevoel van vrijheid. Een contrast met de huiskamers van de musici die zich juist ‘gevangen’ voelen nu ze niet kunnen optreden in de concertzalen.

De intentie is om het concert Beethoven 9 en In Vrijheid in september alsnog te laten plaatsvinden. Tijdens dit concert zijn dan alle songs van de jonge artiesten live te beluisteren. De concerten vinden plaats, uiteraard afhankelijk van coronamaatregelen, op 9 september in De Oosterpoort in Groningen, 10 september in Schouwburg De Lawei in Drachten en 13 september in Theater DNK in Assen.
Dit project is mede tot stand gekomen door: Prins Claus Conservatorium, Noorderpoort College, Friese Poort, V Fonds, Fonds 21, Provincie Drenthe, Provincie Groningen en Provincie Fryslân.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen