Kou is uit de lucht rond ambtelijke organisatie

Mark Turksma stelde vragen over de SWO.
Foto: Artizzl Media

Zuidwolde – Er is geen enkele reden voor een herverdeling van de financiële verdeelsleutel voor de SWO, de samenwerkingsorganisatie De Wolden – Hoogeveen. Dat benadrukte burgemeester Roger de Groot donderdagavond in de raadsvergadering na vragen van alle raadsfracties minus Gemeentebelangen. In de gelijktijdig gehouden raadsvergadering van Hoogeveen haalde een voorstel van de oppositie het niet, die wil de Rekenkamer inschakelen voor ene onderzoek naar het verdeelmodel.

De discussie laaide twee weken geleden op na een proefballon van VVD’er Bisschop in de raad van Hoogeveen. Die stelde voor te onderzoeken of er niet gekeken kan worden naar het aantal inwoners of de oppervlakte van de gemeenten. Dan zou Hoogeveen 6 miljoen euro gunstiger uit zijn en De Wolden datzelfde bedrag minder. Het zorgde voor gefronste wenkbrauwen in zowel De Wolden als Hoogeveen. Het college van B en W van Hoogeveen stuurde er maar snel een brief achteraan waarin het aangaf dat dit ook niet zomaar kon. Roger de Groot onderschreef de inhoud daarvan. Op de vraag die Mark Turksma (PvdA) namens de vijf andere fracties stelde, of de afspraken over de kostenverdeling eenzijdig kunnen worden aangepast, antwoordde De Groot dat dit niet kan. „Beide gemeenten hebben één stem in dit samenwerkingsverband.”

Het nam de kou definitief uit de lucht. Om met Jaap Wiechers (ChristenUnie) te spreken: „Dit is niet de weg die ze moeten lopen, dit gaat alleen Hoogeveen aan.” Mark Turksma wees nog wel op de bezuiniging op de SWO van 6 ton die nog wel boven de markt hangt voor De Wolden. „We moeten goed kijken of de kwaliteit van de dienstverlening niet in het geding komt.”

 

Reacties