Natuurbegraafplaats in stilte van start

Mepperdennen.
Foto: Eigen foto

Meppen – De geplande openingsfestiviteiten moesten vanwege de uitbraak van het coronavirus worden uitgesteld. Natuurbegraafplaats Mepperdennen heeft daarom in stilte de deuren geopend. Gastheer Michael Donker: “Op de een of andere manier is het ook wel passend. Dit is sowieso een van de stilste plekjes in Drenthe.” Het bos bij het plaatsje Meppen ligt inderdaad ver van autowegen en ander lawaai; een oase van rust.

Sinds deze week is de natuurbegraafplaats op werkdagen geopend. Eerst nog alleen op werkdagen. Vanaf 11 mei is het kleine ontvangsthuis ook in het weekend dagelijks van 9:00 tot 17:00 uur open voor het publiek. In enkele maanden tijd verrees midden in het bos een ecologisch gebouwd huis van hout. Dit sfeervolle ontvangsthuis doet dienst als informatiecentrum en is geschikt voor een intieme plechtigheid met kleine groepen. De eerste begrafenissen hebben al plaatsgevonden, en vanaf nu wordt het ook mogelijk om vooraf een plek te reserveren.

Bij natuurbegraven kiezen mensen zelf hun eigen laatste rustplaats. Dankzij de eeuwigdurende grafrust hebben nabestaanden geen zorgen over verlengen, en kunnen ze altijd terecht in de natuur om het graf te bezoeken. Over belangstelling heeft Mepperdennen niet te klagen. Michael Donker: “We merken dat mensen in deze tijd meer bezig zijn met dit onderwerp. Via onze website vragen mensen informatie aan, maar we zien ook veel wandelaars. Gelukkig houdt iedereen zich keurig aan de RIVM-regels.”

Uitvaart in coronatijd

Bij een uitvaart mogen vanwege de coronacrisis slechts dertig mensen aanwezig zijn. Het zijn bijzondere uitvaarten. Anders dan anders, maar altijd waardig. De natuur biedt in deze bijzondere tijd misschien nog wel meer troost dan gebruikelijk. Mensen plannen soms een herdenkingsbijeenkomst voor later.

Een troostrijke plek, dat is Mepperdennen zeker. In elk jaargetijde is het bos mooi, maar in de lente is het heel speciaal om hier te zijn. Op een van de stilste plekken in Drenthe zie je de natuur ontluiken: het frisse groen en de tere bloesems in het jonge bos. Vogels zingen voluit, en een oranjetipje dwarrelt van plant naar plant. Waardplanten zoals brandnetel en hondsdraf zijn belangrijk voor vele soorten vlinders. Met het natuurbeheerplan hoopt de begraafplaats ook zeldzame soorten aan te trekken.

Officiële opening uitgesteld

In verband met het coronavirus zijn de geplande open dagen en rondleidingen komen te vervallen. Het is wel mogelijk om op individuele basis een afspraak te maken. Uiteraard binnen de richtlijnen van de RIVM. Tussen zonsopgang en zonsondergang zijn mensen welkom om te gedenken of te wandelen.

De officiële opening is uitgesteld naar een moment in het najaar. Michael Donker: “Momenteel is er gewoon nog teveel onduidelijkheid om hier een precieze datum voor te prikken.”

Voor meer informatie over de natuurbegraafplaats, zie www.mepperdennen.org of bellen met 0591-230020

Reacties