Regenboogduif fladdert door oude gemeente Ruinerwold

Rainbow.
Foto: Zwaantje ten Have

Ruinerwold – Vanuit de kerk van Blijdenstein is zondag Rainbow uitgevlogen. Rainbow is een kleurrijke paradijsvogel, eigenlijk een duif, die de komende weken tot en met Pinksteren op verschillende plaatsen in de oude gemeente Ruinerwold te vinden is.

De vogel is gekomen om de mensen in Ruinerwold, Oosteinde en Berghuizen vrolijkheid en troost te brengen in deze periode dat het coronavirus het openbare leven stillegt. Het is een idee van de vriendinnen Tetsje Zijlstra en Jos Kramer en er is al een schema gemaakt waar de vogel, vervaardigd door Zwaantje ten Have uit Berghuizen, de komende weken te vinden is. „Het is eigenlijk in navolging van de beren, die overal achter de ramen zijn verschenen. Om de mensen in beweging te krijgen. We hadden al langer iets in het hoofd zitten om te doen”, vertelt Tetsje Zijlstra.

Fladdert

Het werd de duif, die symbool staat voor Pinksteren en ook al die 50 dagen tot dit christelijke feest door de regio fladdert. „De gedachte is dat de vogel troost brengt, maar ook vrolijkheid door de dorpen verspreid. Het schema moet ervoor zorgen dat mensen niet het hele dorp door hoeven te wandelen, op zoek naar Rainbow. Daarom pakken we steeds een bepaalde wijk, bijvoorbeeld in de vogelbuurt van Ruinerwold”, glimlacht Tetsje. De mensen die Rainbow zien, kunnen daar via Facebook melding van maken. Een fotootje is leuk, maar het gaat de dames vanuit de kerk er vooral om de gedachte van troost en vrolijkheid door te geven. Er zijn dus geen prijzen aan verbonden. „Dat hebben we wel overwogen, maar het is meer voor de grap. Het gaat om de ontspanning en de lol om de vogel te vinden. Het brengt wat beweging en brengt mensen misschien met elkaar in gesprek, op gepaste afstand natuurlijk.”

Rainbow blijft tussen de 1 en 3 dagen op een locatie. Dat kan achter een raam zijn of in een tuin, in ieder geval wel op een veilige plek. Het hangt ook een beetje van het weer af. Op pinksterzondag komt de vogel dan weer terug in de kerk van Blijdenstein. Daar vinden in ieder geval tot en met 1 juni geen diensten plaats.

Volg Rainbow op www.facebook.com/kerk-ruinerwold-blijdenstein

Reacties