Gemeenteraad vergadert voor het eerst digitaal

Digitaal vergaderen.
Foto: Griffie De Wolden

Zuidwolde – Het wordt een primeur voor gemeente De Wolden: de gemeenteraad vergadert donderdag 23 april digitaal. Dat gebeurt via het programma Starleaf. Iedereen kan de vergadering donderdag online volgen vanaf 19.30 uur. op de agenda staat onder meer de herinrichting van de Hoofdstraat Noord en Zuid in Zuidwolde, die overigens al gaande is.

In verband met de coronamaatregelen was de raadsvergadering van maart geschrapt. Bijeenkomsten met grote groepen mensen zijn niet wenselijk in verband met het besmettingsgevaar. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de belangrijke besluitvorming door de gemeenteraad lang stilligt. Daarom is er in De Wolden en landelijk hard aan gewerkt om digitaal vergaderen mogelijk te maken. Dat is nu gelukt. Daardoor kan de vergadering van april doorgaan.

Noodwet

Digitale besluiten zijn volgens de gemeentewet niet rechtsgeldig. De Rijksoverheid heeft nu echter een noodwetgeving gemaakt om dat snel te veranderen. Daardoor kunnen gemeenten in Nederland aan de slag met digitale besluitvorming. Tests met het digitaal vergaderen in De Wolden verliepen goed. De griffie van de gemeenteraad is daarom blij dat deze maand de eerste echte digitale raadsvergadering kan plaatsvinden. Hiermee wordt eventuele achterstand zoveel mogelijk vermeden.

De Wolden Live

Voorop staat daarbij dat digitale raadsvergaderingen op een verantwoorde manier gebeuren. Alles moet openbaar en controleerbaar zijn. Inwoners moeten gewoon kunnen inspreken en de vergadering ‘bijwonen.’ In de gemeente De Wolden kan iedereen de komende gemeenteraadsvergadering digitaal bijwonen op de manier waarop de raadsvergadering altijd al thuis gevolgd kon worden: via de livestream. Ga naar de website van Gemeenteraad De Wolden: www.dewolden.nl/live. Het verschil is natuurlijk dat er nu geen beelden vanuit de raadszaal zijn, maar dat alle raadsleden aan de vergadering deelnemen via een beeldverbinding.

Burgers kunnen inspraakreacties melden op agendapunten. Stuur dan een mail naar: [email protected].

Reacties