Video: Nationale bijentelling: iedereen kan mee tellen

Zuidwolde – Wat vliegt er in uw achtertuin? Op 18 en 19 april kan iedereen meetellen tijdens de Nationale Bijentelling. Meedoen is makkelijk, ook als iemand niet zoveel van bijen weet. Alle hulp is welkom en daarom vragen Landschapsbeheer Drenthe en Stichting Het Drentse Landschap iedereen om een half uurtje mee te tellen in uw eigen tuin.

De helft van de circa 360 bijensoorten in Nederland is bedreigd. Dit heeft niet alleen gevolgen voor bijen, maar ook voor andere insecten en voor de mens. Bijen zorgen namelijk voor de bestuiving van 80% van onze eetbare gewassen. Het gebrek aan voedsel- en nestgelegenheid is de grootste bedreiging voor de wilde bij. Inmiddels zijn er diverse initiatieven gaande om deze nuttige vliegers te beschermen en het is belangrijk om de resultaten te monitoren.

Waarom bijen tellen?

De resultaten van de telling worden opgeslagen in het landelijke databestand van (wilde) bijen. Daarin wordt bijgehouden waar welke soorten voorkomen. Informatie die belangrijk is voor het beschermen van wilde bijen. Door de telling de komende jaren te herhalen, weten de onderzoekers welke soorten voor- of achteruit gaan. Zo worden trends in bijenpopulaties in tuinen helder en kunnen bijen beter beschermd worden.

Meedoen is eenvoudig, ook als u geen kennis hebt van bijen. Er is een telformulier, zoekkaart en een bijengids waarmee u twintig veelvoorkomende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen kunt herkennen. Landschapsbeheer Drenthe heeft op haar website een aantal tips geplaatst om goed voorbereid te tellen. Bijenexpert Stefan Pronk vertelt: “Mensen hoeven geen ervaring te hebben en het kost maar een half uurtje. Iedereen kan meedoen!” Wilt u meedoen aan de Bijentelling? Meld u aan op www.nationalebijentelling.nl, download het telformulier en tel mee op 18 of 19 april.

Nationale Bijentelling

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van LandschappenNL, Naturalis, Natuur & Milieu en IVN Natuureducatie. Het doel is het structureel vergroten van voedselaanbod en nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland. De Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl

Op de website van Landschapsbeheer Drenthe staat een aantal praktische tips om goed voorbereid te kunnen tellen: https://lbdrenthe.nl/doet-u-mee-met-de-nationale-bijentelling

Reacties