Video: De keerzijde van de gouden supermarkttijden bij Coop Koetsier

Ruinerwold – Supermarkten beleefden met name de eerste weken van de intelligente lockdown gouden tijden, zo leerden de berichten in de media. Eigenaar Sietze Koetsier van Coop Koetsier en medewerkers in Ruinerwold zag ook fors hogere omzetten. ‘Maar de kosten rijzen de pan uit en de verantwoordelijkheid voor mijn personeel en klanten drukt behoorlijk zwaar op mijn schouders’, benadrukt Koetsier de keerzijde van de medaille. Wethouder Gerrie Hempen nam deze week ook even poolshoogte bij de Coop.

‘Het is heel anders in de winkel’, zegt Koetsier. Een understatement, want door alle maatregelen en de angst voor het Covid-19 virus is de sfeer ook heel anders dan normaal. ‘Onze winkel kenmerkt zich door sociale ontmoeting en klantvriendelijkheid; dat is nu lastig. We hebben te maken met mensen die met een grote boog om elkaar heen lopen. Men is zich steeds bewust van de gevaren. Er waren mensen die, wanneer er iets gebeurde, er direct bovenop vlogen. Gelukkig heel weinig bij ons, maar als het een beetje druk is, moeten de vakkenvullers er ook wel eens tussendoor. Als je er als klant gespannen in zit, kun je beter een rustiger moment opzoeken om de boodschappen te doen.’

Het voordeel van de Coop in Ruinerwold is de ruimte. Dat maakt het dat klanten doorgaans ontspannen hun boodschappen kunnen doen. ‘We hebben 100 karretjes staan, als die op zijn, mag je er niet in. Maar we hebben hier nog geen rijen gezien”, glimlacht Koetsier. Het winkelen in coronatijd vraagt wel meer geduld van klanten, Koetsier ziet met zijn medewerkers dat het steeds beter gaat.

Kanttekening

De omzet is de afgelopen weken fors gestegen. Koetsier plaatst daar direct een kanttekening bij: ‘omzet is nog geen winst. Ik zet 100 uren extra per week in, wij verzamelen de boodschappen voor de bestellingen en bezorgen ze. Dat zijn ook allemaal extra kosten. Het is een mooie omzet, maar de kosten rijzen de pan uit. Het is alle zeilen bijzetten, proberen om iedereen positief te houden; je ziet in zo’n derde week al wel dat er wat haarscheurtjes te zien zijn.’

Opvallend is overigens dat de bestellingen uit de wijde regio komen. Van Havelte tot Meppel, Koetsier ziet dat mensen uit de regio shoppen. „Als ze in Meppel niet meer op tijd kunnen bestellen, komen ze bij ons.” De klant is koning, maar dit stelt Koetsier wel voor een dilemma: „het moet niet ten koste van onze vaste klanten gaan.”

 

Dossier: Corona nieuws

Reacties