Komende vergadering gemeenteraad mogelijk digitaal

Digitaal oefenen.
Foto: Griffie De Wolden

Zuidwolde – De gemeenteraadsvergadering van donderdag 26 maart werd al afgelast, maar wat wordt er gedaan met de komende vergaderingen? En haalt de raad van de gemeente De Wolden de behandeling van de Kadernota in juni wel?

De griffie van de gemeenteraad De Wolden is druk met het testen van systemen om digitaal te vergaderen. Nu mensen niet meer bij elkaar mogen komen, is dat best gezellig, zoals blijkt uit de foto. ‘Maar het is vooral serieus, want hoe voorkomen we dat de besluitvorming in de gemeente lang stilligt? Hoe kunnen we verder met belangrijk werk?  Digitale besluiten zijn volgens de huidige wetgeving niet rechtsgeldig, maar de Rijksoverheid werkt aan noodwetgeving om dat snel te veranderen’, vertelt de griffie.

Verantwoorde manier

Voorop staat daarbij dat digitale raadsvergaderingen op een verantwoorde manier moet gebeuren. Alles moet openbaar en controleerbaar zijn. Inwoners moeten gewoon kunnen inspreken en de vergadering ‘bijwonen’.
En dan is er nog de techniek. Niet ieder raadslid is even digitaalvaardig. ‘Er zijn nog wat hobbeltjes te nemen, maar De Wolden hoopt binnenkort haar eerste echte digitale raadsvergadering in coronatijd te kunnen houden.’ Op donderdag 23 april staat de eerstvolgende vergadering gepland.

Dossier: Corona nieuws

Reacties