Nieuw boek over Zuidwolde in oorlogstijd

Boek oorlog Zuidwolde.
Foto: Oudheidkamer Zuidwolde

Zuidwolde – Op 10 april 1945 werd Zuidwolde officieel bevrijd verklaard van de Duitse bezetter. Ter gelegenheid van de 75e herdenking daarvan geeft Oudheidkamer Zuidwolde het boek ‘Zuidwolde in oorlogstijd, 1940 – 1945’ uit.

Hoewel er al veel gepubliceerd is over wat er ten tijde van de Duitse bezetting en de bevrijding daarvan is gebeurd, zijn er nieuwe bronnen opgedoken, die bepaalde gebeurtenissen in een iets ander perspectief plaatsen. Ook is de rol van een vooraanstaand persoon in die periode opnieuw tegen het licht gehouden en worden de ervaringen en belevenissen van een Zuidwoldiger dwangarbeider in Duitsland beschreven. Verder worden de kleine anekdotes niet vergeten, zoals de vordering van de eerste fiets al op 10 mei 1940.

Het boek wordt besloten met een aantal persoonlijke herinneringen van Zuidwoldigers aan bezetting en bevrijding. Het boek is geschreven door Bert Steenbergen, met tekstbijdragen van Henk van Goor en Arie-Leen van Schoonhoven, en bevat 130 pagina’s. De huidige leden van de Oudheidkamer krijgen het boek thuisgestuurd. Overigens is het boek ook te koop, gezien de huidige omstandigheden kan het alleen toegestuurd worden na bestelling via www.oudheidkamerzuidwolde.nl. De prijs is € 15,00, exclusief eventuele verzendkosten (plm. € 5,00).

Reacties