Anjet van Kapel hoopt dat Italiaanse toestanden uitblijven

Anjet van Kapel
Foto: Ferdinand Bennink

Zuidwolde – ‘Het zijn bijzondere en bizarre tijden. Sommige mensen begrijpen nog steeds niet de ernst van de situatie.’ Uitvaartbegeleider Anjet van Kapel van AKP Uitvaartzorg in Zuidwolde is er duidelijk in en hoopt dat Nederland Italiaanse toestanden bespaard blijven.

‘Als ik de beelden zie, die onder meer via de uitvaarbranche gedeeld worden, van onze collega’s in Italië, dan word ik zo ontzettend verdrietig. De uitvaartcollega’s zijn daar de wanhoop nabij, vooral in Bergamo en omgeving. Het verdriet is daar zo groot en familieleden kunnen niet of nauwelijks afscheid nemen van hun  dierbaren. Ze weten niet waar ze de overledenen zo snel moeten laten. Crematoria draaien 24 uur per dag. Inmiddels is het leger ingezet om overledenen te verplaatsen naar naburige kerkhoven. Echt vreselijk!!’

Aangescherpt

Hier in Nederland zijn de regels volgens Anjet ook al wat aangescherpt. Maximaal 30 personen bij een uitvaartplechtigheid. Deze mogen dan geen verschijnselen van verkoudheid, koorts of iets dergelijks hebben. Geadviseerd wordt om de voorbereidingen zoveel mogelijk telefonisch of per mail te doen. Of als je wel op bezoek gaat met maximaal 1 à 2 personen. Niet met de hele familie er bij, zoals normaal gesproken wel vaak gebeurd. Dit alles natuurlijk op gepaste afstand van 1,5 meter. Ook voor de verzorging van de overledene zijn de regels aangescherpt. Dit wordt nu alleen door professionals gedaan en niet meer samen met familieleden. Ook mag er niemand meer meerijden in de rouwauto, geen familie of uitvaartverzorger. De verzorgers dragen extra beschermende kleding en mondkapjes.

‘Ik hoop van ganser harte dat het hier in Nederland niet zo erg zal worden als in Italië en Spanje, maar ik houd mijn hart vast. Zelf heb ik het gevoel dat het een “stilte voor de storm” is. Daarom gebruik ik deze periode om beschermingsmateriaal te verzamelen en/of te maken. Wanneer het er echt op aankomt, wil ik graag goed voorbereid zijn’, laat de Zuidwoldigse weten.

‘Mensen vragen mij ook of ik het nu al extra druk heb in verband met corona. Dan kijk ik ze aan en zeg: “In Drenthe is gelukkig nog niemand overleden aan het virus en in Overijssel tot nu toe 3 personen. Dus…., nee ik heb het niet extra druk, maar als mensen zich niet aan de voorschriften houden dan gaat dat nog wel gebeuren”. Sommige mensen schrikken als je dat zo zegt, sommigen zie je nadenken en anderen vinden het maar overdreven en onzin wat ik zeg. Iedereen draagt hierin zijn eigen verantwoordelijkheid, maar het zou wel mooi zijn wanneer we ook de verantwoordelijkheid tegenover onze medemens zouden dragen.’

Dossier: Corona nieuws

Reacties