Bijenboelavond in Ruinen een nationaal gebeuren

Bijenboelavond.
Foto: Eigen foto

Ruinen – De Nederlandse Bijenhouders vereniging afdeling  Ruinen en Omstreken houdt op vrijdag 20 maart voor de 26ste keer de grote nationale bijenboelavond in Zaal Kuik in Ruinen. De Ruiner vereniging is de enige vereniging in Nederland die een dergelijk evenement organiseert. De avond trekt elk jaar veel bezoek uit heel Nederland en is bovenal  ook een ontmoetingsavond  van imkers uit heel Nederland vlak voor het nieuwe bijenseizoen.

De aanwezigen praten nog graag even bij over het vorig seizoen en de plannen voor het nieuwe jaar. In Ruinen staat dit jaar het biodiversiteit hoog op de agenda, terwijl de afdeling zich verder richt op het krijgen en houden van zachtaardige bijen

In de jaren 90 van de vorige eeuw zijn de Ruiner imkers  met de veiling begonnen omdat er veel leden waren die overbodige spullen hadden of leden die om allerlei redenen stopten met imkeren en hun materiaal graag wilden verkopen. Tegenwoordig zijn er veel startende imkers die voordelig aan hun materiaal willen komen.

Arrangement

Ook nieuw is dit jaar dat de Martin Kuik, eigenaar Hotel Restaurant Kuik, Brink 15 Ruinen, waar de veiling plaatsvindt,  dit jaar een speciaal boelavond arrangement met logies en ontbijt aanbiedt voor bezoekers die van verre komen.

Gaandeweg de jaren heeft de veiling zich tot een evenement van landelijke omvang. Onder leiding van panders worden alle artikelen die met het houden van bijen te maken  hebben bij opbod verkocht., waarbij de koper geen veilingkosten betaalt. De kosten zijn voor de inbrenger van de spullen.

Het assortiment van de veiling is heel breed, het varieert van kasten, korven, bijenkleding,  apparatuur om bijenwas te verwerken, slingers, apparatuur om kunstraat te maken, boeken over bijen.

Reacties