Lezing over herenboeren in Nederland

Herenboeren moestuin.
Foto: Eric Wanders

De Stapel – Stichting Het Drentse Landschap houdt op donderdag 19 maart in Informatiecentrum t’Ende  een lezing over Herenboeren in Nederland. Kartrekker van de Herenboeren van regio Assen, Jildou Wolfs-van der Woude, vertelt op deze avond meer over de doelstellingen.
Herenboeren Nederland ondersteunt burgers bij de ontwikkeling van natuurgedreven coöperatieve Herenboerderijen. Herenboeren en andere Farming Communities met hun vakkundige professionele boeren en tuinders, worden steeds meer gezien als een groeiend alternatief voor het huidige voedselsysteem.

Kleinschalig

Een Herenboerderij is een duurzaam opererend kleinschalig, coöperatief gemengd bedrijf. Het is ongeveer 20 hectare groot en brengt voedsel voort voor 200 gezinnen. De grond wordt gepacht en een boer in loondienst is aangesteld als bedrijfsleider. In overleg wordt bepaald wat er verbouwd gaat worden. De gezinnen dragen samen de kosten. Samen genieten de leden van deze coöperatie van eigen lokaal geproduceerd biologisch voedsel: vollegrondsgroenten, aardappelen en uien, fruit, vlees van rund, varken, kip en eieren.
Herenboeren Assen is een initiatief van een groep inwoners uit de regio Assen. Zij willen grip op hun eten, gezond eten, weten waar het vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt. Men wil erop kunnen vertrouwen dat het eten eerlijk is geproduceerd, met respect voor de boer, de dieren en de natuur. Samen zet men de schouders eronder om de Herenboerderij in Rhee, vlakbij Assen te realiseren.
De lezing is gratis toegankelijk en aanmelden is niet nodig.

Praktische informatie

Wanneer: donderdag 19 maart. Tijd: inloop vanaf 19.00 uur, start lezing om 19.30 uur. Waar: Informatiecentrum ’t Ende, Stapelerweg 20, De Wijk

Reacties