Yad Vashem medaille voor 92-jarige Coby Blom-De Groot

Ruinen – De 92-jarige Coby Blom-De Groot uit Koekangerveld kreeg woensdagmiddag in restaurant Luning in Ruinen de Israëlische Yad Vashem onderscheiding uitgereikt door de ambassadeur van Israël, Naor Gilon. Het was tevens een onderscheiding voor haar ouders, Cornelis en Hendrieka de Groot, die in de Tweede Wereldoorlog in hun woonplaats Den Haag de Joodse baby Ria opvingen.

Coby mag nu de titel Rechtvaardige onder de Volkeren dragen, die bestemd is voor niet-Joden, die tijdens de oorlog hun leven waagden om dat van Joden te redden. Ze vertelde in Luning, waar ze geregeld een hapje eet, dat ze trotds is, maar ook voor haar ouders. Nadat de familie De Groot hun  tijdelijke pleegkind na de bevrijding weer bij haar ouders in Eindhoven hadden gebracht, pakte iedereen het eigen leven weer op. Dankzij Sonja Hemple, het zusje van de veel te vroeg op 28-jarige leeftijd overleden Ria, werd Coby Blom opgespoord als schrijfster van ene dagboek vol foto’s. Het gaf Sonja een beeld van de twee oorlogsjaren van Ria in Den Haag.

Drie jaar geleden ontmoetten ze elkaar voor het eerst, er was direct een emotionele band. Sonja ijverde er vervolgens voor dat de inwoonster van Marterhaar, en haar ouders postuum, geëerd zou worden door het Israëlische onderzoekscentrum Yad Vashem. En dat gebeurde woensdagmiddag in alle stilte in Ruinen, want er was verder geen ruchtbaarheid aan gegeven. De oplettende inwoners hadden tegen twee uur wel kunnen zien dat er ineens beveiligers op de Brink verschenen, want de ambassadeur van Israël moet goed beschermd worden.

Reacties