Vol programma bevrijding van Alteveer-Kerkenveld

Comité Venster van de Vrijheid: Theo Boer, Gerda Boer-Huisjes, Carine Pol, Martin van den Hof, Johan Jonkman.
Foto: Henk Sieders

Alteveer – Het comité van het “Venster van de Vrijheid” van Alteveer-Kerkenveld is druk bezig met de uitwerking van een programma in het kader van 75 jaar vrijheid. Er is een flink aantal activiteiten in voorbereiding waarvoor inmiddels subsidie is toegezegd door de provincie en gemeente De Wolden.

Momenteel loopt er al een onderzoeksprogramma met de kinderen van de beide basisscholen wat door hen gepresenteerd zal worden in De Alke. Ook maakt een bezoek van de kinderen aan museum “De Duikelaar” in Nieuwlande onderdeel uit van dit programma.

Op vrijdag 13 maart wordt in de dorpskerk (Alteveer 21) een film vertoond over Dietrich Bonhoeffer. Hij was een vooraanstaand Duitse predikant en verzette zich fel tegen het nazisme wat hij uiteindelijk met de dood moest bekopen. Deze film wordt getoond als inleiding op het optreden van het koor Euphonia uit Zwolle dat op 18 april komt optreden in de dorpskerk. Dan zal “Dietrich Bonhoeffer-Ein Liedoratorium” worden uitgevoerd onder leiding van Wolfried Kaper. Verteller is ds. P. Ros. De toegang tot de film op 13 maart is gratis en er zijn dan tevens kaarten te koop voor de uitvoering van het koor op 18 april. Een entreekaart kost 10 euro en kan ook verkregen worden door een bericht te sturen naar: [email protected] Beide avonden beginnen om 20.00 uur met inloop vanaf 19.15 uur.

Optocht The Final Push

Op woensdag 8 april is er een mooie stoet van oude legervoertuigen, The Final Push, van Balkbrug naar Westerbork. Daarbij zal de colonne via Zuidwolde en vervolgens Alteveer en Kerkenveld rijden. Het comité is nog bezig om daar een activiteit aan te verbinden welke direct betrekking heeft op Alteveer-Kerkenveld.

Op maandag 4 mei wordt de jaarlijkse stille tocht gehouden vanaf dorpshuis De Alke naar het “Vrijheidsvenster”. Vanaf 19.00 uur kan in De Alke een tentoonstelling bezichtigd worden welke momenteel als onderdeel van het onderzoekprogramma wordt gemaakt door de kinderen van de beide basisscholen.

Tenslotte wordt op dinsdag 5 mei samen met andere loopgroepen uit gemeente De Wolden het “vrijheidsvuur” uit Wageningen opgehaald. Tegen het middaguur zullen de lopers dan onthaald worden onder begeleiding van twee trommelaars. Het geheel van festiviteiten wordt tenslotte afgesloten met een vrijheidsmaaltijd in dorpshuis De Alke. Deelname is gratis. U kunt zich daarvoor aanmelden door een bericht te sturen naar [email protected]

 

 

Comité Venster van de Vrijheid: Theo Boer, Gerda Boer-Huisjes, Carine Pol, Martin van den Hof, Johan Jonkman.

 

Reacties