Zonnecentrale van Vos Ruinerwold in gebruik genomen

Ruinerwold  – De 3.500 zonnepanelen die op de daken van Vos bv in Ruinerwold liggen, zijn vanmorgen officieel in gebruik genomen. Die handeling was weggelegd voor directeur Albert Timmerman van Vos bv en wethouder Gerrie Hempen. Ze maakten een connectie met een grote groene stekker.

De panelen kunnen ruim 1,1 miljoen kWh  groene stroom opwekken, effectief 870.000 kWh. In totaal kunnen 250 huishoudens daarvan profiteren. Voordat de asbest van de daken af was, om plaats te maken voor nieuwe dakbedekking plus al die zonnepanelen, was al heel wat tijd voorbij gegaan. ‘We zijn al sinds 2016 bezig, in het najaar van 2017 konden we een eerste subsidieaanvraag doen. De eerste afwijzing kregen we in maart 2018, in augustus kwam dan toch de toezegging’, kijkt Timmerman terug. ‘Dat was best even spannend, bovendien zit het elektriciteitsnet in Drenthe behoorlijk vol. We kregen een jaar geleden het verlossende telefoontje van Enexis en hebben snel bij het kruisje getekend. En de helft alvast betaald’, lacht de directeur van Vos.

Voor de kerstdagen lagen alle panelen op de daken, met dank aan de firma GroenLeven, specialist in grootschalige zonne-energieprojecten. De dertien omvormers staan overigens buiten in een speciale kooiconstructie. ‘Die hadden we eerst binnen gedacht, maar dat wordt veel te warm. Hier worden ze goed gekoeld’, aldus Timmerman. Van Herman de Jong van GroenLeven kreeg het bedrijf een op canvas gedrukte luchtfoto van het bedrijf, vrijdag gemaakt. Dat was door het overtollige water op de weilanden en goed te zien. ‘Deze krijgt een ereplaats’, reageerde Timmerman.

Reacties