Bescherm de karakteristieke wilde narcis in de tuin

Wilde narcis.
Foto: Stefan Pronk

Nijeveen – De wilde narcis, ook wel Drentse Paosbloem genoemd, is een inheemse bollensoort, die oorspronkelijk in Drentse beekdalen te vinden was en daarna werd geïntroduceerd op Drentse boerenerven. In de loop der jaren is de soort zeldzaam geworden en actie is nodig. Landschapsbeheer Drenthe en de provincie Drenthe hopen dat erf eigenaren zich willen inzetten voor het behoud van deze karakteristieke bloem en organiseren een informatiebijeenkomst op vrijdag 6 maart in Nijeveen.

(Boeren)erven zijn in de loop van de tijd veranderd naar moderne tuinen en worden  intensiever onderhouden. Daarnaast lijkt de wilde narcis veel op zijn gekweekte broer, de trompetnarcis, en dat helpt niet mee bij de bescherming. Hierdoor zijn veel wilde narcissen verdwenen. Erf eigenaren (met name in Nijeveen en Wapserveen) kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het voortbestaan van de wilde narcis en om hen hierbij te helpen organiseren Landschapsbeheer Drenthe een informatiebijeenkomst.

Herinrichting

De belangrijkste redenen voor de achteruitgang van de wilde narcis zijn herinrichting, modernisering en intensiever onderhoud van Drentse tuinen. De bol is niet heel kritisch wat betreft zijn groeiplaats, maar hij kan niet tegen te vroeg maaien. Dan heeft de bloem namelijk geen kans om zaden te vormen en te verspreiden en worden er te weinig voedingsstoffen afgevoerd. Staat de wilde narcis bij u in de tuin? Kijk op https://lbdrenthe.nl/wilde-narcis voor meer informatie.

Voorlichtingsbijeenkomst

Wie meer te weten wil komen over de wilde narcis, hem leren herkennen en weten wat te doen? Landschapsbeheer Drenthe organiseert op vrijdag 6 maart, om 13.00 uur een voorlichtingsbijeenkomst in Dorpshuis De Schalle in Nijeveen. Geïnteresseerden uit De Wolden  zijn daar ook van harte welkom. Tijdens de bijeenkomst komt de aanwezige meer te weten over het project Drentse Paosbloem, de wilde narcis en krijgt men tips wat zelf kunt doen. Tijdens een korte route laten de deskundigen de wilde narcis zien, zodat iedereen hem in de toekomst kan herkennen. Deelnemen aan deze bijeenkomst? Dan is vooraf aanmelden verplicht en dat kan via de agenda op www.lbdrenthe.nl.

Reacties