Boeren des duivels: ze storten veel minder stikstof uit

Rogat – De vaderlandse boeren storten veel minder stikstof uit dan wordt verteld door Den Haag en het RIVM. Dat blijkt uit een rapport van het Mesdag Zuivelfonds, dat in handen is van het AD. Boeren zouden maar voor 23% verantwoordelijk zijn voor de stikstofuitstoot, terwijl het RIVM nog uitgaat van liefst 46%. De boeren waren al boos vandaag, maar zijn nu nog bozer en voelen zich extra in de kou gezet.

Het Mesdag Zuivelfonds presenteert de resultaten donderdagmiddag in Den Haag. Het uitgelekte rapport komt proces op het moment dat de boeren vandaag weer naar Den Haag togen om te protesteren tegen de manier waarop ze in Nederland behandeld worden. Dat rapport meldt tevens dat de industrie en het verkeer een veel grotere rol spelen bij de uitstoot van stikstof. Het Mesdag Zuivelfonds rekende door het RIVM – onder lichte druk – beschikbaar gestelde cijfers opnieuw door. De cijfers uit het onderzoek komen van onder meer de Universiteit van Amsterdam.

Beide instellingen zijn het er over eens dat 32% van de stikstof uit het buitenland komt, de rest van de cijfers verschillen. Industrie telt voor 1% mee (RIVM), Mesdag stelt vast 12%. RIVM zegt verkeer 12%, Mesdag 17%. Scheepvaart is voor 3% (RIVM) of 8% (Mesdag) verantwoordelijk. Huizen tenslotte dragen 6% bij in de ogen van RIVM, volgens Mesdag 8%.

Rogat

Boze boeren en burgers uit de hele regio, weer vele uit De Wolden, trokken vannacht opnieuw naar Den Haag uit protest om hun stem te laten horen. Dinsdagavond laat kwamen de eerste trekkers al bij elkaar op het verzamelpunt in Rogat waarna tientallen trekkers volgden die vanuit diverse plekken uit het Noorden kwamen.

Om half één ’s nachts vertrokken zij in colonne naar Den Haag over allerlei buitenwegen. Eerder werden er elders al trekkers van de snelweg gehaald en bekeurd. Duidelijk werd dat de politie dat dit keer niet zou accepteren, op meerdere strategische punten was de politie groots aanwezig om te voorkomen dat zij over wegen zouden rijden waar het niet is toegestaan.

De beren eisten excuses van premier Mark Rutte, maar kregen die niet. Daarop trokken ze lopend naar het Binnenhof, maar onderweg deed de politie nogal moeilijk.

 

Reacties