Twee dorpshuizen De Wolden in finale

Foto: Streetview

De jury van de Drentse Dorpshuis van het Jaar-verkiezing heeft vijf finalisten geselecteerd. Het gaat om De Alke in Alteveer/ Kerkenveld, De Bastogne in Ansen, het Meester Hekmanhoes in Drouwen, Het Markehuis in Grolloo en buurthuis Nieuw Moscou. De finalisten krijgen elk 1000 euro; de winnaar, die 30 juni bekend wordt gemaakt bij RTV Drenthe, krijgt daar nog eens 1500 euro bij.

DSC01683-1024x575
De Alke

De verkiezing is een initiatief van de Brede Overleggroep Kleine Dorpen (BOKD) in Wijster.

De verkiezing Dorpshuis van het jaar is een initiatief van het Steunpunt Dorpshuizen Drenthe en wordt mede georganiseerd door de Rabobank, RTV Drenthe en Provincie Drenthe.

Doel

Er zijn in Drenthe 160 dorpshuizen. Deze worden meestal bestuurd door betrokken vrijwilligers die ieder voor zich oplossingen bedenken voor de problemen waarvoor ze staan gesteld. Het ene dorpshuis onderscheidt zich door nieuwe en aansprekende activiteiten te organiseren, het andere dorpshuis is innovatief op het gebied van energiebesparing en opwekking. Weer anderen gaan planmatiger aan de slag door het opstellen van een ondernemingsplan. Het zijn allemaal maatregelen die voor nu werken maar ook gericht zijn op de toekomst van het dorpshuis. Een huis voor het dorp dat dichtbij de mensen staat.

Voor Steunpunt Dorpshuizen Drenthe  was dit de aanleiding om de verkiezing Dorpshuis van het jaar te organiseren. Daarmee wordt nagestreefd dat dorpshuizen in de schijnwerpers worden gezet en dan met name die dorpshuizen die als voorbeeld dienen voor andere dorpshuizen. Doel is een kwaliteitsslag en verdere professionalisering van de dorpshuizen te realiseren.

Planning

In maart, april en mei 2015 bracht Harm Dijkstra van het programma Strunen van RTV Drenthe een bezoek aan de tien geselecteerde dorpshuizen. Heeft u een uitzending gemist en wilt u het terug kijken, klik dan op onderstaande links van RTV Drenthe.

22 maart dorpshuis Altena (Altena) www.rtvdrenthe.nl/video/strunen-119

29 maart buurthuis Nieuw Moscou (Nieuw Moscou) www.rtvdrenthe.nl/video/strunen-120

5 april dorpshuis de Alke (Alteveer/ Kerkenveld) www.rtvdrenthe.nl/video/strunen-121

12 april dorpshuis Nij Roon (Nieuw Roden) www.rtvdrenthe.nl/video/strunen-122

19 april MFC de Spil (Gasselternijveen) www.rtvdrenthe.nl/video/strunen-123

26 april dorpshuis de Weidehoek (Wijster) www.rtvdrenthe.nl/video/strunen-124

3 mei dorpshuis de Bastogne (Ansen) www.rtvdrenthe.nl/video/strunen-125

10 mei dorpshuis het Markehuis (Grolloo) www.rtvdrenthe.nl/video/strunen-126

17 mei Meester Hekmanhoes (Drouwen) www.rtvdrenthe.nl/video/strunen-127

24 mei dorpshuis de Kom (Wachtum) www.rtvdrenthe.nl/video/strunen-128

De genomineerde dorpshuizen kregen bezoek van een onafhankelijke jury. Vijf van deze dorpshuizen gaan nu dus door naar de grote finale op 30 juni 2015.  De jury en het op 30 juni aanwezige publiek bepalen gezamenlijk welk dorpshuis zal worden uitgeroepen tot Dorpshuis van het jaar 2015.

De vijf genomineerde dorpshuizen die in de finale zitten, ontvangen elk 1000 euro. De uiteindelijke winnaar ontvangt een extra bonus van 1500 euro.

Reacties