Snoeicursus jonge hoogstamfruitbomen

Boomgaard Zuidwolde.
Foto: Rianne Post

Zuidwolde/Nijeveen – Landschapsbeheer Drenthe houdt op donderdag 13 februari (en aansluitend op zaterdag 15 februari) in Nijeveen een cursus over het snoeien van jonge hoogstamfruitbomen. Fruitbomen leveren een belangrijke bijdrage aan de soortenrijkdom in Drenthe. Diverse diersoorten vinden er bijvoorbeeld voedsel en een boomgaard biedt onderdak aan onder andere de steenuil. Om fruitbomen op de juiste wijze te onderhouden is goede kennis aan te raden. Wilt u hier meer over leren? Meld u dan aan in de agenda op www.lbdrenthe.nl.

De cursus gaat in op het onderhoud van jonge fruitbomen. In de eerste jaren na de aanplant is het namelijk belangrijk om de boom de juiste vorm mee te geven. Op die manier wordt de vruchtgroei gestimuleerd en kunt u na verloop van tijd genieten van het fruit. Wist u bijvoorbeeld dat een appelboom een appelvorm dient te krijgen en een perenboom een piramidevorm?

Cultuurhistorie

Van oorsprong hadden veel boerderijen in Drenthe een boomgaard die bestond uit verschillende soorten (hoogstam)fruitbomen. Vanwege de waardevolle bijdrage stimuleert Landschapsbeheer Drenthe anno 2020 de inrichting en het duurzaam onderhoud van boomgaarden.

De snoeicursus bestaat uit twee momenten: een theoriegedeelte op de donderdagavond en een praktijkochtend op de zaterdag. Deelnemers leren meer over de ontwikkeling, de verschillende beheermogelijkheden van hoogstamfruitbomen en de best mogelijke snoeiwijze. Ze krijgen inzicht in de theoretische achtergronden van het snoeien en krijgen praktische tips aangereikt. Op de zaterdag wordt in de praktijk geoefend om de fijne kneepjes van het vak te leren. Tevens wordt aandacht besteed aan bodem en bemesting.

Opgave

Wilt u zich opgeven voor de snoeicursus? Ga dan naar de agenda op www.lbdrenthe.nl en vul het inschrijfformulier in. Deelname aan de cursus is gratis voor vrijwilligers van Landschapsbeheer Drenthe. Niet-vrijwilligers betalen €30,-. Deze bijdrage is inclusief koffie/thee, een lunch, gereedschap en cursusmateriaal. Deelnemers worden voor de theorie verwacht op donderdagavond om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) in Nijeveen. De exacte locatie volgt na de aanmelding. De praktijk vindt plaats op zaterdag 15 februari in Nijeveen. Kunt u deze datum niet deelnemen? Bekijk dan de overige cursusdata in de agenda op de site.

Reacties