Georg Naber Martijn Plas en Hennie Kuijer als maestro’s

Repetitie met de maestro's.
Foto: Crescendo

Ruinen – Ze zijn er in Ruinen al bijna het hele jaar mee bezig, het eeuwfeest van muziekvereniging Crescendo. Op 1 maart 2020 bestaat de vereniging honderd jaar en dat wordt onder meer gevoerd met een maestroconcert, een reünie en majorettefestival. De maestro’s komen zaterdagavond 29 februari in actie en zijn nu druk in ‘training’.  Het zijn dominee Georg Naber, schooldirecteur Martijn Plas en alleskunner Hennie Kuijer.

De jubileumcommissie bestaat uit acht personen en ze spuiden in maart 2019 allemaal wel ideeën. De commissie hoopt dat alle activiteiten het maken van muziek bij Crescendo promoten. Het eerste concert is op zondag 29 februari in de sporthal, waarbij de drie maestro’s in actie komen. Georg Naber was al gevraagd voordat hij besloot naar Lemelerveld te vertrekken en vond het geen probleem zijn belofte gestand te doen. De drie kregen in december een eerste workshop van dirigent Leo Harmsen van Crescendo en konden in 2020 vol aan de bak. Harmsen zit ook in de jury, net als Dick van der Ouw en oud-dirigent Henk Veneman. Het concert begint om 20.00 uur en vindt plaats in de sporthal.

Muziekfestival

Op zondag 21 juni wordt op de Brink een muziekfestival gehouden, wat tevens een reünie is. Speciaal daarvoor componeert oud-dirigent Henri Gerritsen een muziekstuk voor Crescendo, dat die middag gespeeld gaat worden. Het orkest wordt dan uitgebreid met tien oud-leden, terwijl de malletband weer even nieuw leven wordt ingeblazen. Daar hebben zich meer dan 25 personen voor aangemeld. De exacte invulling van deze middag is nog niet helemaal rond, daar komt ook nog iets bij van de Vrienden van Crescendo.

Geraniumactie

Voor de jeugd is er op 4 april een activiteit, terwijl twee weken later een feestavond voor alle leden gepland staat. Dan kunnen de muzikanten hun instrumenten een keer thuis laten. Op dezelfde dag trouwens als de geraniumactie. Een in het oog springend evenement moet de NBTA-wedstrijd worden voor majorettes uit het hele land. Op 31 oktober staat de hele dag in het teken van majorettes, dan kunnen belangstellenden zien dat majorettes heel wat meer doen dan alleen maar voorop in de optocht lopen. Om hoeveel majorettes het gaat, hangt weer af van de aanmeldingen en de omvang van de verschillende pelotons.

Dan staat op 13 december een ‘Crescendo en vrienden-concert’ gepland, waarbij iedereen in Ruinen die maar iets met muziek doet, welkom is. De verschillende koren worden uitgenodigd, net als muzikanten die in bandjes zitten. ‘Gaan we mooi richting kerst en dat zijn vaak liedjes die iedereen wel kent. We werken sowieso al vaker samen met koren’, verwijst de commissie naar het concert van 22 december vorig jaar met het koor De Geuzingers.

Harde kern

Wie denkt dat dit het laatste festijn is van het jubileumjaar, heeft het mis, want ergens in februari 2021 wordt het afsluitende concert gegeven. Dan hopen ze dat het aantal van vijftig leden wat uitgebreid is. ,,We moeten er constant de schouders onder zetten”, weet Bertha Meekhof. Ze bouwen in Ruinen nog op een harde kern die muziek maken nu eenmaal erg leuk vindt. ,,En de tijd van meedoen aan concoursen is geweest, het is niet belangrijk om zware stukken te spelen. Al mag het wel uitdagend zijn”, besluit Bertine Zegeren.

De jubileumcommissie bestaat uit Jacobien Verbaan, Geke Flinkert, Bertha Meekhof, Albert Smit, Bertine Zegeren, Grietje Zegeren, Leanne Dunning en Bert Smit.

 

Reacties