Ria Westerhuis wint Ommer Poëzieprijs

Ria pakt de Poëzieprijs.
Foto: Frits Mühring

Ommen/de Wijk – Ria Westerhuis uit de Wijk is zondag winnaar geworden van de Ommer Poëzieprijs. Ze kreeg de prijs uit handen van wethouder Ko Scheele tijdens de muzikale Dichtmiddag in café De Herberg. Ria Westerhuis was een van de vijf genomineerden. Ze schreef een gedicht over de Ommerschans.

Optreden Ria Westerhuis in Ommen.

De uitreiking van de prijs maakte onderdeel uit van de Week van de Poëzie in Ommen. De verkiezing werd georganiseerd door stadsdichter Vivian Rose. Ook de andere genomineerden traden zondagmiddag op, Ria had haar vaste muzikant Rob Zandgrond uit IJhorst weer meegenomen.

Maatschappij

Haar gedicht ging over de droom van Johannes van den Bosch, die een nieuwe maatschappij bouwde, waarin paupers, wezen en bedelaars een nieuwe toekomst konden krijgen. Gelijk de maatschappij van Weldadigheid in Frederiksoord werd op de Ommerschans een zelfde initiatief gestart.

Jeroen Kraakman, Hein van der Schoot, Alex Schuurman en Mieke Bruins waren de andere kandidaten. De uitslag kwam door het mondiale publiek tot stand, want dat kon enige tijd stemmen via internet. Inwoners van de gemeente Ommen waren uitgenodigd om een gedicht in te sturen, maar ook andere inzenders waren welkom. Nu woont Ria niet in Ommen, maar haar roots liggen wel in het Reestdal.

Reacties