Kennismaking RaceRunning voor wie (hard)lopen lastig vindt

Juliëtte in actie op de Race|Runner.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Meppel/Hoogeveen – Ze was een opvallende verschijning bij de start van de etappe voor Serious Request The Lifeline in Zuidwolde, vlak voor kerstmis. Juliëtte van Brouwershaven uit Hoogeveen, 19 lentes jong, liep met een RaceRunner de etappe van dik 20 kilometer naar Pesse en haalde zo 450 euro op voor het goede doel.

Juliëtte tijdens Serious Request.

RaceRunning is een hele jonge sport op een driewielfiets voor mensen die vanwege een lichamelijke beperking niet zelfstandig kunnen rennen. Ook in Zuidwest-Drenthe wordt er hard aan getrokken om RaceRunning onder de aandacht te brengen. „Dat mensen als Juliëtte mee kunnen doen, is het belangrijkste. Dit kun je al heel snel doen”, zegt Ada Folio, trainster bij atletiekvereniging De Sprinter in Meppel. De 52-jarige trainster van G-atleten en pupillen, zelf in training voor een marathon, heeft er een missie van gemaakt om RaceRunning bekend te maken. Op dinsdag 25 februari staat een informatieavond gepland met een proefles voor iedereen die kennis wil maken met dit bijzondere hulpmiddel. „We geven in samenwerking met RaceRunning Nederland een aantal lessen, die de deelnemers klaar moeten stomen voor deelname aan de Meppel City Run van zondag 17 mei. Voor de 1.000 meter, dat is dan wel weer jammer, maar de organisatie zag het nog niet zitten om RaceRuners toe te staan op het drukke parcours van de 4 mijl”, zegt Ada enigszins bedroefd.

Kennismaking

Het verhaal van Juliëtte geeft volgens Ada Folio maar aan wat een kennismaking met de RaceRunner teweeg kan brengen. „Het is goed voor je hele lijf en geest. Er zijn ook oudere mensen die het doen. Ik heb al een aanmelding binnen van een veertigplusser.” Cor van Brouwershaven knikt. „Ik ken het verhaal van 40-jarige man uit Assen die marathons had gelopen, maar door een hartinfarct kon dat niet meer. Die loopt nu halve marathons met een RaceRunner.”

Ada Folio heeft in haar werkzame leven veel te maken met mensen met een beperking en ziet dat sporten voor deze groep mensen een lastig verhaal is. „Het gaat dan ook vaak hoe zo iemand op de baan komt, kinderen moeten wel altijd gebracht worden en dat vergt veel organisatie. Dit is een manier om lekker te kunnen bewegen.”

De informatieavond is 25 februari om 18.00 uur op de Meppeler atletiekbaan. De proeflessen beginnen op 3 maart en zijn de wekelijks tot en met 12 mei, behalve in de meivakantie op 28 april en 5 mei.

Info: https://www.avdesprinter.nl/nieuws/race-running-2020/ Opgeven kan via: [email protected].

Reacties