De Boerhoorn zoekt nieuwe vrijwilligers

De Boerhoorn.
Foto: MJ Jonkers

Zuidwolde – Hoe lang het huidige ontmoetingscentrum De Boerhoorn in Zuidwolde er nog staat, hangt af van de besluitvorming in de gemeenteraad. Zeker is dat het bestuur van de zelfstandige stichting daar niet op wil wachten. „We zitten in een tussenfase en willen De Boerhoorn rendabel maken, daarom gaan we toch wat verbouwen”, zegt voorzitter Jan Slagter.

De Boerhoorn is nu een jaar zelfstandig en volgens penningmeester Machiel Jimmink is het eerste jaar financieel goed verlopen. Maar om straks kerngezond in de multifunctionele accommodatie te kunnen stappen, is er wel werk aan de winkel. Het vijfkoppige bestuur wil bouwen aan een legertje vrijwilligers en de huidige Boerhoorn aantrekkelijker maken richting de mfa. „Zo gaan we de centrale hal aanpakken. De binnenkomst is niet heel vriendelijk, je loopt na twee glazen schuifdeuren tegen een vissenkom aan”, benoemt Slagter het hokje waar de receptie gevestigd is. „De receptie gaat naar de zijkant, zodat je beter naar binnen kunt kijken. Er komt vooraan een leestafel. Verder willen we het De Boerhoorn binnen pimpen en de oude soos boven opknappen. We krijgen daarbij hulp van studenten van het Cibap in Zwolle”, verwijst Slagter naar deze kunstvakschool.

Culturele agenda

Maar er is nog meer: „we willen een culturele agenda ontwikkelen, misschien iets doen met huiswerkbegeleiding en de Volksuniversiteit nieuw leven inblazen, al noemen we dat dan wel anders.” Wat de cultuur betreft merkte het bestuur na een rondgang door het dorp dat dit aardig verdeeld is over het dorp. „Her en der is wat, maar er is wel een doelgroep. Voorstellingen voor ouderen, voor jongeren waarbij we niet van plan zijn anderen in de wielen te rijden. Maar het hoort wel in De Boerhoorn”, meent de voorzitter.

Op 1 januari 2019 begon het zelfstandige bestaan van De Boerhoorn en tot nu toe gaat het prima. „We hebben wat extra kosten gehad in het kader van de overgang, voor communicatie en de website, maar we zitten op begroting”, laat Jimmink weten. Hij weet ook dat er geld in kas is voor wat aanpassingen. „We willen wel van alles doen, maar kunt niet overal geld in steken. Het is een beetje schipperen”, zegt de penningmeester. Zijn voorzitter merkt wel op dat De Boerhoorn bij veel inwoners nog steeds het stempel van Welzijn heeft. „Maar wij willen een ontmoetingscentrum zijn, moeten dat nóg meer bekendheid geven en dus aan de weg timmeren.”

Helpende hand

Het Oranjefonds en NL Doet steken de helpende hand toe, maar dat betekent wel dat er vrijwilligers moeten komen om klussen zo rond de zomervakantie te klaren in De Boerhoorn. Het sloopwerk wordt aan de professionals overgelaten, maar wat zelf gedaan kan worden, blijft in eigen beheer, zoals schilderen of de bar verplaatsen. Het kan een lastige klus worden, want de afgelopen jaren bleek de werving van vrijwilligers geen makkie. „Over het algemeen was het best teleurstellend, we konden bijvoorbeeld nauwelijks mensen voor het bestuur krijgen. Er is ook werk aan de winkel in de tuin en met de administratie. Van alles en nog wat, maar inwoners staan niet echt te trappelen”, constateert Jimmink een beetje somber. „We willen met het dorp ook graag een programmacommissie samenstellen”, vult Slagter aan.

Logischerwijs zoekt het stichtingsbestuur samenwerking met andere organisaties, zoals Welzijn De Wolden, de bibliotheek en de Ondernemersvereniging in Zuidwolde. Jan Slagter spreekt van een groeimodel, waarin het bestuur geduld betracht. „Natuurlijk hebben we wel vrijwilligers, maar we willen meer body kweken. Al is onze rol best bijzonder: we zijn een beheerbestuur, moeten ervoor zorgen dat alles klopt en hoeven niets te organiseren. Wij moeten echter wel de aanzet geven”, meldt Slagter. „Ik voel dat we niet alleen beheer zijn, maar meer dan dat”, lacht Jimmink. Een meewerkend bestuur dus.

De gesprekken voor de mfa zijn gaande, in die accommodatie is samenwerking ene meerwaarde. „Wij nemen deze hele club dan mee, moeten de zaak nú opbouwen en er echt iets van maken”, constateert Slagter.

Reacties