Feest van de Geest wordt groter dan ooit

Inspiratie in Blijdenstein.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Ruinerwold – Het feest van de geest wordt in deze regio nog grootser aangepakt dan de voorgaande jaren. De clusters Midden- en Zuidoost-Drenthe en Zuidwest-Drenthe/Overijssel hebben de handen ineengeslagen in deze tiende editie.

‘Dit is de eerste keer dat we het samen doen, we hebben in al die jaren gemerkt dat we teveel langs elkaar heen werkten. Sommige kerken uit verschillende clusters liggen zo dicht tegen elkaar aan, dat het niet logisch is dat ze in een andere folder staan’, aldus voorzitter Geke Koets van het cluster Midden- en Zuidoost-Drenthe. Dat betekent dat vanaf Hemelvaartsdag tot en met tweede pinksterdag liefst 30 kerken samengebonden zijn, waar in totaal 54 kunstenaars hun werk tonen.

Op een onlangs gehouden Inspiratiebijeenkomst in de kerk van Blijdenstein ontmoetten de kunstenaars, de contactpersonen en de predikanten elkaar, al was niet iedereen aanwezig. Het gaat om kerken uit plaatsen als Beilen, Meppel, Hoogeveen en Steenwijk, maar ook uit vele dorpen in de gemeenten De Wolden en Westerveld. Centraal staat bij dit Feest van de Geest de ontmoeting tussen beeldende kunst, Pinksteren en architectuur van kerkgebouwen. De deelnemende kunstenaars exposeren nieuw gemaakt materiaal, waarbij ze geïnspireerd behoren te zijn door het pinksterfeest en de architectuur van de kerken. Het thema dit jaar is ‘In Vuur en Vlam’.

Veelvoud

Twintig jaar geleden begon het Feest van de Geest in deze regio met zeven kerken en zeven kunstenaars, nu zijn dat er landelijk een veelvoud: meer dan 100 kerken en 150 kunstenaars. Dat een groot deel in  de regio Drenthe-Overijssel te vinden is, wekt geen verbazing, het Feest van de Geest heeft hier een stevig fundament. Dat de beide clusters nu samenwerken, wordt door de besturen als een groot voordeel gezien. De openingsavonden zijn echter nog wel gescheiden van elkaar, maar iedereen is welkom bij de buren. Op woensdag 20 mei staat de opening van Midden- en Zuidoost-Drenthe gepland in De Vredehorst in Hoogeveen, het andere cluster viert de opening in Meppel op een nog te bepalen tijdstip.

Op Hemelvaartsdag gaan de 30 kerken dan open en kunnen belangstellenden de nieuwe kunstwerken bekijken. „Maar dit jaar zijn de kerken op vrijdag wel gesloten, er bleek te weinig animo van de bezoekers, dus die openingsdag is vervallen”, zegt Harry Metselaar. De openingstijden zijn in Zuidwest-Drenthe/Overijssel van 13.00 tot 17.00 uur, in Midden- en Zuidoost-Drenthe gaan de kerken een uurtje eerder open. Op 1 juni wordt een afsluitingsbijeenkomst gehouden.

Meer info op www.feestvandegeest.nl en via Facebook.

Reacties