Pluktuin verrijking voor de Niezinghoeve in Ruinen

De initiatiefnemers.
De initiatiefnemers.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Ruinen – Een pluktuin voor senioren. Dat wordt dit voorjaar gerealiseerd bij de Niezinghoeve in Ruinen. Niet alleen kunnen mensen daar hun oude hobby oppakken, ze kunnen er ook contacten leggen en kennis delen. Een open huis op 22 februari moet mensen over de streep trekken.

Hanneke Kamper en Helma Vos werkten samen in de zorg, maar het systeem van zorgverlening was niet het ding van Hanneke. „Het contact met de mensen is niet meer wast het geweest is. We willen bij de Niezinghoeve senioren uitnodigen om in hun eigen tempo lekker in de tuin te werken, hun oude hobby oppakken. Ze kunnen gesprekken met elkaar voeren, een luisterend oor bieden. Het gaat er ons om dat de mensen er weer toe doen. Het voordeel is dat er weer kennis van vroeger gedeeld kan worden met ons, bijvoorbeeld over oude vergeten groenten”, vertelt Hanneke Kamper. Voor haar is het een groot punt dat ouderen juist heel belangrijk zijn voor de maatschappij.

„Er is nog zoveel kennis bij deze generatie, dat blijkt nu ook weer met de viering van 75 jaar bevrijding. Die verhalen kunnen de ouderen aan ons overbrengen, zodat wij die weer aan onze kinderen en kleinkinderen kunnen doorgeven. En in de tuin verlopen die gesprekken een stuk makkelijker”, weet Helma. „Daar wordt het verleden uitgediept, je zit er niet vast aan een paar minuten meer of minder”, vult Hanneke aan.

Praktijk

Ondertussen luistert Dick Kamper mee, hij mag de plannen in de praktijk vormgeven. „Ik kom uit de akkerbouw en de echt oude gewassen kennen we niet meer. De deelnemers kunnen me helpen en we kunnen samen de gewassen opeten”, lacht Dick. Hij heeft bij de Niezinghoeve zo’n 500 vierkante meter beschikbaar: een deel als moestuin en een deel als pluktuin, waar mensen zelf complete boeketten samen kunnen stellen. „Die kunnen ze thuis in een vaas op tafel zetten, kunnen ze de hele week blij terugkijken op een mooie paar uur tuinieren”, schat Hanneke in. „Die bloemen zijn goud waard.”

De mensen hoeven elkaar helemaal niet te kennen van tevoren, meent Dick. „Het is ook beleving, als je aan het werk bent, ga je ook wel praten. De plannen liggen klaar, maar de tuin moet nog ingericht worden.” Hanneke geeft aan dat er ook aangepaste tuinmogelijkheden gecreëerd kunnen worden. „Verhoogde bakken wellicht of verharde paden.”

Eenzaamheid

Helma Vos ziet ook voordelen voor mensen die eenzaam thuis zitten. „Toen Hanneke en ik nog samen wekten, kwamen we er achter dat oudere mensen in een appartement gaan wonen, maar dat de eenzaamheid daar alsmaar groter wordt. Ze worden verzorgd, maar de stilte wordt er groter”, stelt Helma vast. „Ze hebben vaak geen netwerk meer, het is stille eenzaamheid.” Vanuit de Niezinghoeve is veel contact geweest met dorpshuis ’t Neie Punt, met Welzijn De Wolden en de stichting ZZWD. „Wij zijn een aanvulling op de activiteiten, maar dan buiten de muren”, glundert Hanneke.

Als het dan over de doelgroep gaat, senioren, komt toch de vraag wie dan wel senior is. „Gepensioneerden die in een gat vallen, maar ook mensen die gewoon nog heel vitaal zijn. Of mensen die door een verhuizing hun moestuin op hebben moeten geven”, somt Hanneke op. „Geen mensen die begeleid moeten worden”, benadrukt Dick.

De pluktuin blijft een kleinschalig gebeuren, er wordt geen subsidie voor gevraagd en er is geen sprake van een verdienmodel. Op 22 februari hopen de initiatiefnemers enig inzicht te krijgen in de belangstelling. Tussen 10.00 en 14.00 uur staan koffie, thee en soep klaar. „Er kunnen nul mensen komen, maar misschien ook wel 30. Dan zien we wel weer hoe we dat gaan aanpakken”, vraagt Hanneke zich af.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen