Kookworkshop op de 8+ BSO van KC de Heidevlinder

Kookworkshop
Foto: Eigenfoto

Zuidwolde – Donderdag was het zover, een onvergetelijke kookworkshop op de BSO van PlusKinderopvang de Heidevlinder. Onder begeleiding van Bart Gouma culinair gingen de kinderen aan de slag. Ze kregen allemaal een koksmuts op en een schort voor, het leek net echt.
Eerst mochten de kinderen verschillende smaken proeven: zoet, zout, zuur, bitter en umami. Wat umami was wisten de kinderen niet zo goed, nu weten ze dat dit bijvoorbeeld vis en schelpdieren zijn en olijven. De olijven vonden ze toch wel wat spannend om te proeven, ze gingen liever voor de suiker en ahornsiroop.

Groente

Na het proeven mochten de kinderen een groentesoep maken. Ieder kind kreeg een stuk groente, mocht daarvan vertellen wat het was en of ze het lekker vonden. Toen alle groenten gesneden waren, ging het in een grote soeppan met water. Natuurlijk nog even soepballetjes gedraaid en toen kon de soep koken. Intussen gingen de kinderen een fruitspies maken, van verschillende soorten en kleuren fruit. Wat hebben ze gesmuld.
Als laatste mochten ze een smoothie maken van banaan en yoghurt. Zelf mixen met de staafmixer, dit was één groot feest. Toen was de soep klaar en konden de kinderen daar lekker van smikkelen. Er was genoeg soep over, dus de juffen hebben ook heerlijk genoten van de soep. Ze kwamen vanuit verschillende klassen op de geur af.
Aan het eind van de workshop wisten de kinderen verschillende smaken herkennen, verschillende groentes herkennen, hoe je veilig met een mes kunt snijden, hoe je een staafmixer veilig gebruikt en natuurlijk hoe je een super lekkere gezonde soep maakt.
Het was een super leuke maar vooral lekkere ervaring voor de kinderen én misschien zitten er een paar koks in spé tussen.

Reacties