Röhrkapel gaf prachtig concert bij Vrouwen van Nu Ruinen

Röhrkapel in actie.
Foto: Grietje Slagter

Ruinen – De eerste verenigingsavond van de Vrouwen van Nu stond donderdagavond in het teken van een concert van de Röhrkapel. De vereniging had de leden de mogelijkheid gegeven een introducé mee te nemen, zodat er ook een groot aantal mannen in de zaal zat.

Deze muziekkapel, waarvan bijna alle van de 14 leden uit Ruinen komen, staat onder de inspirerende leiding van kapelmeester Barteld Luning, ook een oud-inwoner van Ruinen.

De kapelmeester geeft aan.

Hun programma bestaat uit Egerlander, Böhmische en Mährische muziek. Zoals Barteld aangaf: “Dit is muziek, die je moet beleven, die komt uit je hart.” Ze spelen zowel marsen, walsen als polka’s, vaak van gerenommeerde componisten, zoals de bekende “Wir sind Kinder von der Eger” van Ernst Mosch en “Rosamunde”, gecomponeerd door Jaromir Vejvoda.

Jan Klomp trad op als spreekstalmeester, en dat deed hij met aandoenlijk plezier, waarbij de vrolijke noot niet werd geschuwd. Het voorstellen van de leden, en welke instrumenten ze spelen, werd door de aanwezigen zeer gewaardeerd.

Kapelmeester

Tussen de nummers door legde de kapelmeester zelf ook uit welke eisen aan de spelers worden gesteld en welke kwaliteiten ze moeten hebben. Ook de rollen van de instrumenten omschreef hij.

Afwisselend speelde hele kapel, dan weer was er ruimte voor solisten, en die heeft de kapel van hoge kwaliteit. Ze kwamen allemaal aan beurt, onder andere met bijzondere solopartijen voor de beide klarinettistes en in het tweede deel, de flügelhorn- en trompetsectie. Om het verschil tussen de diverse stijlen te laten horen, speelde de kapel na een plechtige Egerlander wals de Borsickà polka, een heel vlot stuk muziek uit Moravië.

Het publiek deed enthousiast mee en dat verleidde de kapelmeester er toe nog twee toegiften te spelen. Al met al een zeer geslaagde uitvoering op een heel hoog niveau: Chapeau Röhrkapel, chapeau Barteld Luning.

En om alvast te noteren: Op zondagmiddag 24 mei geeft de kapel een concert op Achterma 22 in Ruinen.

Reacties