Ruinerwold is wel klaar met sensatiezucht

Foto:

Ruinerwold  – De nieuwe talkshow Op1 van WNL moest het donderdagavond bij de behandeling van het onderwerp ‘Spookhoeve Ruinerwold’ doen zonder de inbreng van inwoners van Ruinerwold. Een verzoek van de redactie van het programma aan inwoners van het veelbesproken dorp om aan te schuiven, leverde geen resultaat op. De inwoners van Ruinerwold zijn er wel klaar mee en hadden ook geen behoefte om te komen vertellen wat Ruinerwold nu echt voor dorp is. Wat Ruinerwold betreft, mag het boek wel dicht.

Gisteravond schoven de journalisten Sylvan Schoonhoven en Marcel Vink van De Telegraaf wel aan om hun boek over de familie uit Ruinerwold toe te lichten. Het verschijnen van dit boek op basis van door de beide journalisten verkregen informatie, is aan een storm van kritiek onderhevig. Niet alleen verschijnt het vandaag een paar dagen vóór de rechtszitting, maar ook wordt het wel en wee van het gezin kennelijk uitgebreid beschreven. Het gezin wordt als ‘duister’ neergezet, wat de kinderen enorm pijn doet. Ze lieten dat gisteravond ook weten via een geschreven verklaring die tijdens de uitzending werd gebracht.

Media-aandacht

De redactie van Op1 was van plan om ook een of meerdere inwoners van Ruinerwold te laten vertellen over de manier waarop ze alle media-aandacht hebben ervaren, maar ook om te vertellen wat Ruinerwold voor een dorp is. ‘Wat maakt Ruinerwold zo mooi, is het de natuur of het noaberschap? Waarom voelen jullie je trotse inwoner van Ruinerwold en hoe zouden jullie willen dat Ruinerwold te boek staat?’, aldus de vraag van een redactrice. ‘We zouden jullie het podium willen bieden voor jullie kant van het verhaal en dat waar jullie het over willen hebben.’

De reacties op de post die dorpshuisbeheerder Ronald Buld in de Facebookgroep Ruinerwold.info plaatste, liegen er niet om en laten aan duidelijk niets te wensen over. ‘Iedereen mag gaan als hij/zij dat wil, maar moet zich wel afvragen waarom de uitnodiging? Dat is om dit boek te promoten. Dit boek is sensatiejournalistiek. Degene die aan tafel gaat zitten kan meer kwaad doen dan goed’, reageerde Alexander van Netten.

Voorbarig

Arend Compagner stelt vast dat het boek van De Telegraafjournalisten te voorbarig is. ‘Het kan nu (nog) niet compleet zijn. Men dient nog eerst maanden te wachten voor de onderzoekingen en uitspraken uitgebracht zijn door de desbetreffende instanties.’ Dit alles staat volgens Compagner op zich totaal los van hoe men in het dorp er nu over denkt. ‘Aan de tafel OP1 zitten heeft na mijn inziens geen toegevoegde waarde. Men zal proberen je dingen te laten zeggen die, of onwaar zijn, of je als persoon heel veel problemen kan op leveren.’

Er is overigens ook een petitie online gestart om gedaan te krijgen dat de beide journalisten ‘berispt worden’ voor hun verhaal. Er hadden vanmorgen nog maar vijf personen getekend.

Reacties